Župan Saša Arsenovič zatrjuje, da javni holding trenutno dobro dela, zato bo naredil
Župan Saša Arsenovič zatrjuje, da javni holding trenutno dobro dela, zato bo naredil "vse, da bo ta lahko brez vpletanja politike živel svoje svobodno življenje". Foto: BoBo

"Ne gre za spor med županom in mestnimi svetniki, gre preprosto za preveritev, ali je bil sklep mestnega sveta zakonit ali ne. Kot odgovorna oseba mestne uprave bom naredil vse za to, da se bomo do tega dokopali," je župan povedal na novinarski konferenci.

Z upravnim sporom sicer poskuša razveljaviti odločitev mestnega sveta, ki mu je odvzel ustanoviteljske pravice v Javnem holdingu Maribor in jih prenesel nase.

Vodja občinske službe za pravne zadeve Mitja Senekovič je pojasnil, da upravni spor "ni nič neobičajnega, to predvideva veljavna zakonodaja". Spomnil je, da so bili podobni primeri med drugim pred leti na Ptuju in v Šentilju. Dodal je, da upravni spor tudi za Mestno občino Maribor ni nekaj novega. Pred meseci je upravni spor zoper občino sprožil občinski svetnik Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope) in ga po besedah Senekoviča izgubil, podobno je storil mestni svetnik Dejan Kaloh (SDS), čigar postopek še poteka.

Svetniki ogorčeni: "Škodi liberalnemu političnemu polu v mestu"

Mestni svetniki, ki so izglasovali odvzem ustanoviteljskih pravic županu, so zaradi tožbe ogorčeni. Danes so se oglasili tudi v Gibanju Svoboda. "Skrbita nas županovo nerazumevanje resnosti situacije in njegovo trmasto vztrajanje pri napačnih odločitvah. Menim, da takšen način delovanja škodi liberalnemu političnemu polu v mestu, ki bi moral biti sposoben medsebojnega sodelovanja in zaupanja. Partnerstva seveda ni mogoče razumeti tako, da nekdo ukazuje, drugi pa uboga. Upam, da bo župan, v dobro Maribora, vendarle zmogel to doumeti, predvsem zato, ker je mesto v nezavidljivem položaju," je za STA povedala vodja lokalnega odbora stranke Lena Grgurevič.

Mestni svet se bo na novi seji sešel v torek, ko naj bi svetniki sprejemali letošnji proračuni občine in med drugim odločali še o predlogih podražitve vrtcev, dviga glob za nepravilno parkiranje in uvedbe plačljivega parkiranja ob sobotah.

Mariborski župan Saša Arsenovič toži mestni svet