Cena enosmerne vozovnice se bo podražila na 10,50 evra, cena povratne pa na 19,90 evra. Foto: BoBo
Cena enosmerne vozovnice se bo podražila na 10,50 evra, cena povratne pa na 19,90 evra. Foto: BoBo

Iz gradiva, ki ga je za četrtkovo sejo pripravila mestna uprava, se bo cena enosmerne vozovnice, ki trenutno stane štiri evre, podražila na 10,50 evra, cena povratne pa s šest na 19,90 evra.

Direktor Marproma Ranko Šmigoc je pojasnil, da je trenutno še vedno veljaven cenik iz leta 2016, ki je popolnoma nevzdržen za sedanje razmere energetske draginje. Električna energija se je v tem času podražila za več kot petkrat, dražji so tudi materiali ter višje plače zaposlenih. Šmigoc je zatrdil, da bo gondola tudi po podražitvi cenejša kot primerljive naprave v bližnji okolici.

Napovedal je tudi, da bodo vsem imetnikom mesečnih in daljših avtobusnih vozovnic za mestni potniški promet priznali dodaten 20-odstotni popust pri nakupu vozovnice za gondolo. Mesečna vozovnica bo za odrasle po novem stala 49 evrov, kar pomeni 1,63 evra na dan, če bi Pohorje obiskal vsak dan v mesecu vsaj enkrat.

Mariborska občina sicer že vse od leta 2015 naprej Marpromu letno subvencionira obratovanje krožno-kabinske žičnice, saj z lastnimi prihodki že takrat niso zmogli pokrivati vseh stroškov obratovanja.

Po treh letih bodo višje tudi cene mestnega potniškega prometa, saj se bo v primeru potrditve sprememb cena ene vožnje v predprodaji zvišala z enega na 1,30 evra, cena mesečne vozovnice pa s 30 na 36 evrov. Nespremenjene bodo cene vozovnic za otroke od 6. do 15. leta, spremembe pa ne bodo prizadele niti upokojencev, ker se lahko ti vozijo brezplačno.

Po besedah Šmigoca bodo hkrati s spremembami cen pripravili tudi različne ugodnosti pri nakupu kuponskih ali letnih vozovnic. Na novo bo uporabnikom na voljo kombinirana vozovnica, ki bo omogočila ugodno parkiranje ob hkratni uporabi javnega prevoza. Ob tem bodo interval ene vožnje s 60 podaljšali na 75 minut, s čimer želijo po besedah Šmigoca možnost prestopa omogočiti širšemu krogu potnikov.

Število potnikov se približuje predkoronskim časom

Na kritike, da je glede posodabljanja sistema mestnega prevoza narejenega premalo, da bi z njim meščane spodbudili k večji uporabi avtobusov, Šmigoc odgovarja, da podatki za lansko leto kažejo, da so se po številu potnikov skoraj popolnoma približali predkoronskemu letu 2019, samo januarja letos pa so zaznali najvišjo rast števila potnikov, odkar upravljajo potniški promet.

V četrtek je tako pričakovati vročo sejo, še zlasti ob dejstvu, da županu Saši Arsenoviču doslej še ni uspelo skleniti koalicijskega sporazuma, Gibanje Svoboda pa je kot največkrat omenjani partner prejšnji teden že zavrnilo predlog letošnjega proračuna. Na seji bodo odločali še o podražitvi vrtcev ter čiščenja odpadnih voda, vroča razprava pa se pričakuje tudi pri odločanju o prodaji Farmadenta.

Eden od svetnikov in Arsenovičev protikandidat na lanskih županskih volitvah Igor Jurišič je v petek župana javno pozval, da takoj odstopi od načrtovane podražitve gondole za 230 odstotkov, če ne želi, da se Mariboru ponovi Planica.