Če bodo gospodarske razmere dovoljevale, bo nadškofija sedež po okoli 15 letih odkupila nazaj. Foto: BoBo
Če bodo gospodarske razmere dovoljevale, bo nadškofija sedež po okoli 15 letih odkupila nazaj. Foto: BoBo

"Če bodo finančne možnosti kdaj to dopuščale, obstaja želja, da bi Nadškofija Maribor v oddaljeni prihodnosti ponovno postala lastnica stavbe," je dejal nadškofijski kancler Janez Lesnika.

V pisnem pojasnilu so na nadškofiji zapisali, da je bila nedavna prodaja del sporazuma med nadškofijo in upniki, kar jim omogoča nemoteno nadaljnje delovanje. "S tem je bil skupaj s Slomškovim skladom narejen pomemben korak k ohranitvi Slomškove dediščine," so pojasnili in ob tem poudarili, da so avstrijske škofije Slomškov sklad ustanovile z namenom solidarnostne pomoči za ohranitev omenjene dediščine, saj je mariborska nadškofija z njimi zgodovinsko povezana.

Drugih podrobnosti iz dogovora nadškofija ni razkrila. Po neuradnih informacijah Večera pa ima nadškofija po kupo-prodajni pogodbi z Avstrijci predkupno pravico, da sedež dobi nazaj, ko bo to finančno zmogla, predvidoma čez od 10 do 15 let.

Na stotine milijonov dolgov
Razsežnosti finančnega poloma mariborske nadškofije je na začetku leta 2011 razkril italijanski tednik L'Espresso. Italijanski časopis je takrat pisal o kar 800 milijonih evrov dolgov. Kljub več poskusom sanacije so se med novembrom 2011 in februarjem 2012 v stečaju znašli tako Gospodarstvo Rast, prek katerega je nadškofija vodila gospodarske dejavnosti, kot oba finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva.

Na nadškofiji so že pojasnili, da so za poplačilo dolgov namenili praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek potekal dalj časa.