Festival Bad Hersfeld je na enem najlepših odprtih prizorišč – na ruševinah katedrale že več kot šestdeset let vsako poletje oživijo gledališke predstave in muzikali. Foto: SNG Nova Gorica
Festival Bad Hersfeld je na enem najlepših odprtih prizorišč – na ruševinah katedrale že več kot šestdeset let vsako poletje oživijo gledališke predstave in muzikali. Foto: SNG Nova Gorica

Letos je bila vodilna tema ustvarjanja Crossing The Line - Prečkanje meje. Gledališko srečanje, na katerem se vsako leto zbere petdeset mladih ustvarjalcev iz različnih evropskih držav, organizirata ETC - Evropska gledališka konvencija in Bad Hersfeld festival. Tokrat so bili udeleženci iz Luksemburga, Slovenije, Švice, Finske, Cipra in Češke.

Z mentorji so ustvarjali na gledaliških delavnicah, urili so se v izražanju s telesom in glasom, skupne gledališke delavnice so imeli s priznanimi nemškimi gledališkimi igralci, poleg gledališkega sveta so spoznavali tudi kulturno okolje gostiteljev in udeležencev. Ob gledališkem ustvarjanju so mladi različnih nacionalnih korenin razmišljali še o Evropi prihodnosti – "Europe in 50 years".

Crossing the line – Prečkanje meja
Rdeča nit letošnjega festivala je bila Crossing The Line - Prečkanje meje. »Prve dni smo v treh skupinah ustvarjali kratke prizore na to temo, razmišljanja o (o)mej(enost)i smo interpretirali skozi izkustvene zgodbe naših doživljanj, naših življenj. V drugi polovici foruma so se vse tri skupine združile in skupaj smo pripravili predstavo, nekakšen mozaik krajših zgodb. Vse so govorile o prečkanju takih in drugačnih meja. Predstavo smo kot zaključek desetdnevnega ustvarjanja prikazali v uradnem programu Festivala Bad Hersfeld,« je povedala vodja mladih iz Slovenije, dramaturginja Tereza Gregorič. Mladi udeleženec Janez Zore pa je tako povzel svojo izkušnjo: "Tema Crossing The Line je bila zelo zanimiva in neizčrpen vir različnih zgodb. Ob ustvarjanju smo pridobivali pogum, da prestopamo meje, ki nas omejujejo, in obenem razmišljali o tem, da včasih vendarle tvegamo in prestopimo 'pametne' meje."

Gledališki oder na ruševinah katedrale
Festival Bad Hersfeld je na enem najlepših odprtih prizorišč – na ruševinah katedrale … V tem slikovitem okolju že več kot šestdeset let vsako poletje zaživijo gledališke predstave in muzikali. Slovenske udeležence so najbolj prevzeli muzikal Show Boat, Shakespearov Vihar in Dumasovi Trije mušketirji. Da so mladi iz vse Evrope lažje spremljali nemške gledališke predstave, je poskrbel umetniški vodja festivala, priznani režiser Holk Freytag. Pred vsakim ogledom jim je namreč predstavil uprizorjeno delo in ustvarjanje predstave. Mladi so uživali tudi v pogovorih s priznanimi ustvarjalci, ki so nastopili v muzikalu (Jan Ammann, Milica Jovanovic, Petter Bjällö, Inez Timmer), in spoznavali gledališki svet skozi njihove življenjske zgodbe in ustvarjanje.

Za udeležence foruma so gostitelji pripravili še ekskurzijo, na kateri so si ogledali grad Wartburg, kjer je Martin Luther dokončal svoj prevod Svetega pisma v nemščino, dom skladatelja Johanna Sebastiana Bacha in rudnik kamene soli.

Vtisi mladih Novogoričanov …
Kako so mladi novogoriški gledališčniki doživljali gledališki forum, najbolj zgovorno pove nekaj njihovih vtisov … Ob vrnitvi so jih strnili: »Odprl se mi je drugačen pogled nase in na svet …«, "Forum mi ni dal le gledaliških vsebin, temveč predvsem priložnost za osebno rast. S sovrstniki iz vse Evrope smo razmišljali o stvareh, o katerih se sicer ne pogovarjamo vsak dan …«, »Po desetdnevnem bivanju z mladimi iz šestih evropskih držav sem spremenila marsikatero svoje prepričanje in pogled na svet …", "Spoznal sem različne zgodbe veliko ljudi in vsak od njih je doživljal kakšno težavo. Zdaj razumem, da imamo podobne izkušnje in da se kljub različnostim lahko podpremo …"