Udeleženci mednarodne mladinske izmenjave bodo ob neformalnem učenju raziskovali in oživljali Uskoško pot na Gorjancih. Foto: Goran Rovan
Udeleženci mednarodne mladinske izmenjave bodo ob neformalnem učenju raziskovali in oživljali Uskoško pot na Gorjancih. Foto: Goran Rovan
false
30 mladih prihaja iz štirih držav - Turčije, Italije, Portugalske in Slovenije. Foto: Goran Rovan
false
Ob delavnicah in predavanjih pa je čas tudi za sprostitev. Foto: Goran Rovan
Pestra kulturna dediščina Uskokov

V 16. in 17. stoletju so območje Vojne krajine v širokem pasu slovenskih Gorjancev in hrvaškega Žumberka naselili priseljenci z južnejših območij Balkana. Ti so na tem področju ustvarili pester mozaik kultur, etničnih pripadnosti, verstev in jezikovnih posebnosti. Da bi to bogato kulturno dediščino ohranili, so že pred leti v okviru programa LEADER počastili krožno Uskoško pot, ki povezuje Črnečo vas, Črešnjevec in Oštrc. Letos pa je kostanjeviško Društvo za trajnostni razvoj Terra Vera organiziralo mednarodno mladinsko izmenjavo, na kateri bodo to pot še bolj raziskali in skušali te kraje oživiti. Na letošnji izmenjavi, ki jo financira program Erasmus+, sodeluje 30 mladih iz štirih držav. Pod okriljem projekta se bo zvrstila množica dejavnosti, predstavitev dobrih praks, predavanj in delavnic, ki bodo odprte tudi za širšo javnost. Tako je kulturna antropologinja Alenka Bartulović v uvodnih predavanjih predstavila lik Turka v slovenski folklori, pozneje pa še dediščino v medkulturnem kontekstu in položaj žensk na podeželju. Z lokalno vodnico Aljo Pincolič so se učili doživljanja prostora in učinkovitega podajanja doživetij, Joana Alves iz Portugalske je predstavila portugalsko izkušnjo lokalnega vodnika. Pravljičarka Špela Frlic bo vodila delavnico pripovedovanja, saj se prav tako imenovano zgodbarjenje, ta 40 tisoč let star medij, v zadnjem času znova prepoznava kot najučinkovitejše orodje pri razvoju in trženju turističnih destinacij in proizvodov.

Udeleženci iz tujine bodo domačinom predstavili tudi stare igre na prostem iz Antalye, s Sardinije in iz Portugalske, v zameno pa se bodo naučili kozo zbit in kamenčkanje. "Organizatorji želimo med mladimi in tudi domačini vzpostaviti medkulturni dialog kljub morebitnim jezikovnim preprekam," pravi predsednica društva Terra vera in koordinatorka izmenjave Jana Milovanović. "V delavnice bomo vključili tudi glasbo, skupaj z domačini pekli nizko pogačo Cop na lop in odkrivali bogato zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino tega območja. Dokumentirali bomo tudi utrip življenja v odročnih vaseh, posneli niz intervjujev z obmejnimi prebivalci in jih vključili v spletno stran, ki jo bomo sami oblikovali izključno za promocijo Uskoške poti s ciljem povezovanja ponudnikov in ustvarjanja doživetij ob poti."

Mladi bodo druženje izkoristiti tudi za pridobivanje novih izkušenj in novih znanj še pravi Jana in pojasnjuje: "Tako bosta po eni strani s to izmenjavo zaživeli Uskoška pot in tudi promocija te poti. Po drugi strani je pa izmenjava namenjena neformalnemu učenju mladih. Se pravi, da se mladi učijo kako postati neformalni lokalni vodnik. Tukaj smo se zbrali tudi zato, da se učimo razmišljati o zgodovini prostora, da se učimo ustvarjati zgodbe ter da se učimo tudi prodajati in tržiti te zgodbe."

Mlade bo obiskala tudi Iva Gruden, avtorica in izvajalka kulinaričnih sprehodov Ljubljananjam, v katerih svojo veliko strast do kulinarike, pravične trgovine in odgovornega turizma združuje z veščinami trženja in promocije lokalnih kulinaričnih mojstrov. Portugalski udeleženec Goncalo Hall pa bo skozi delavnico 10 korakov uspešne podjetniške promocije mlade opogumil, da pridobljena znanja nadgradijo v podjetniško priložnost. V nedeljo pripravljajo še festival Uskoške poti, ki se bo dopoldne začel v Črneči vasi s pohodom po tej pot, temu bodo sledili tradicionalne igre na prostem, peka pogače Cop na lop v krušni peči in večer s pripovedovanjem zgodb.

Goran Rovan, TV Slovenija

Pestra kulturna dediščina Uskokov