Cene vozovnic za Ljubljanski potniški promet (LPP) se ne bodo podražile, saj je DDV vključen v prodajno ceno. Foto: MMC RTV SLO
Cene vozovnic za Ljubljanski potniški promet (LPP) se ne bodo podražile, saj je DDV vključen v prodajno ceno. Foto: MMC RTV SLO

S 1. julijem se bo stopnja davka na dodano vrednost zvišala na 22 odstotkov, a Mestna občina Ljubljana predlaga znižanje cen teh storitev tako, da bodo končne cene tudi po višjem DDV-ju ostale nespremenjene. O tem bo v ponedeljek odločal ljubljanski mestni svet.

Na proračun Mestne občine Ljubljana to ne bo imelo vpliva, so zapisali v predlogu, bo pa to vplivalo na poslovanje Javnega zavoda Ljubljanski grad. Zato bodo svetniki v ponedeljek obravnavali tudi spremembo poslovnega načrta zavoda, saj se bo izguba letos predvidoma zvišala, in sicer s 400 evrov na dobrih 6.700 evrov.

Višje cene vode, snage in plina
Zvišale pa se bodo cene storitev javnih podjetij Vodovod-kanalizacija in Snaga. V Javnem holdingu Ljubljana pojasnjujejo, da znižanje neto cen teh storitev ni mogoče, saj se oblikujejo na podlagi uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Dvig stopnje DDV-ja za te storitve je z 8,5 odstotka na 9,5 odstotka.

Prav tako se bodo za potrošnike zvišale končne cene za ogrevanje in dobavo plina Javnega podjetja Energetika Ljubljana. Stopnja DDV-ja za te storitve se bo zvišala z 20 na 22 odstotkov.