Na Sabotinu znova vstaja Tito. Foto: BoBo
Na Sabotinu znova vstaja Tito. Foto: BoBo
Sabotin
Prvi kamniti napis na Sabotinu so postavili brigadirji – in sicer davnega leta 1978. Foto: BoBo
Sabotin
Pred desetletjem, leta 2004, pa se je okrog napisa na Sabotinu razvnela prava vihra. Najprej so s kamenjem izpisali "SLO", leto zatem so črke znova premetali v napis "Naš Tito". Nekaj dni pozneje so Novogoričani zjutraj na gori zagledali napis "Naš Fido", že naslednji dan je zgoraj znova pisalo "Naš Tito". Foto: BoBo

Nazadnje je s 25-metrskimi kamnitimi črkami pisalo "Vstaja", zdaj manjka le še polkrog zadnje črke napisa "Tito". Razvpiti "rolling stones" (valeči se kamni) na gori naj bi se do konca prikotalili to soboto, ko bodo štiričrkovni napis prebarvali v belo, tako da bo dobro viden iz vse doline, s slovenske in italijanske strani mejne gore Sabotin.

Sabotin je pravzaprav pravi poligon političnoaktivistične "črkarske pravde". Na njem se je zvrstilo toliko kamnitih napisov, da jim je že kar težko slediti. Vsakokrat, ko napis skorajda prekrijeta grmičevje in trava, se zbudi kakšna od aktivističnih skupin in kamenje znova premeče v nov grafit. Zadnji gorski "rolling stones" je bil pred dobrim letom dni. Drugega marca lani so aktivisti vseslovenske ljudske vstaje napis TITO preuredili v napis VSTAJA. Ko je že skoraj pozelenel pod rušo pozabe, so isti vstajniki skupaj s skupinama Primorski puntarji in Maj '45 prejšnji konec tedna zavihali rokave. In kamenje znova odkotalili v štiri črke, v prvotni sabotinski grafit.

Tito, Fido, Tigr, Slo ...
Prvi kamniti napis na Sabotinu so postavili brigadirji – in sicer davnega leta 1978. To je bilo tik po osimskih sporazumih, ki so končno in dokončno določili mejo med Slovenijo in Italijo. Mejo, ki vijuga tudi po grebenu Sabotina. Brigadirji so se takrat odločili za napis "NAŠ TITO", kot so zapisali zato, da bi sosedom, Italijanom, pokazali – kdo in čigavi s(m)o na tej strani mejne gore. Kamnite črke so bile dolge 25 metrov, celotni napis je zasedel kar dobrih sto metrov sabotinskega pobočja. Skozi desetletja je napis vse bolj bledel oziroma "zelenel", saj ga je rastlinje skorajda v celoti preraslo.

Pred desetletjem, leta 2004, pa se je okrog napisa na Sabotinu razvnela prava vihra. Najprej so s kamenjem izpisali "SLO", leto zatem so črke znova premetali v napis "Naš Tito". Nekaj dni pozneje so Novogoričani zjutraj na gori zagledali napis "Naš Fido", že naslednji dan je zgoraj znova pisalo "Naš Tito". Leta 2006 so neznanci kamenje oblikovali v napis "Naš Tigr", pa spet premetali v "Naš Tito", zatem samo "Tito" in pred letom dni, v "vstajniškem letu", je zgoraj obstal napis "Vstaja". Do prejšnjega tedna.

Tito za dan zmage
Puntarji in člani sekcije Maj '45, pa tudi številni zamejci, se na vrh Sabotina znova odpravljajo v soboto navsezgodaj zjutraj. Darko Žnidarčič iz sekcije Maj '45, ki deluje pri novogoriškem območnem združenju borcev za vrednote NOB-ja, napoveduje: "Ostalo nam je le še kakšnih 15 metrov zadnje črke 'o', in celoten napis 'Tito' bo ta konec tedna končan. Prebarvali ga bomo še z apnom, ga pobelili, in vse bo pripravljeno za veliko slovesnost na predvečer dneva zmage."

8. maja zvečer namreč borci, vstajniki in puntarji pripravljajo tradicionalno slovesnost, baklado ob napisu "TITO". Slavnostni govornik bo član predsedstva zveze borcev Milan Gorjanc, napovedujejo rokerski in raperski koncert, trije zbori bodo prepevali partizanske in vstajniške pesmi, novopostavljeni napis pa bodo osvetlili z baklami, tako da bo viden daleč v dolino.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Franko Pleško in BoBo