Na Jesenicah trenutno nimajo nobenega odkritega brezdomca. Foto: Drago Cvetanovič
Na Jesenicah trenutno nimajo nobenega odkritega brezdomca. Foto: Drago Cvetanovič

Direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar pojasnjuje, da so se lani srečali z 11 deložacijami. Obvestilo prejmejo od sodnega izvršitelja, ki je center dolžan obvestiti, če je v deložacijo vključen otrok. Nato stopijo v stik z dolžniki, da vidijo, ali ti že imajo kakšno rešitev, kam bodo šli, ko bodo morali prisilno zapustiti stanovanje.

Pri tem jim lahko na pomoč priskoči tudi center za socialno delo. Samske moške lahko namestijo v dva bivalna kontejnerja, a se večinoma rajši odločijo za samski dom, ki je ugodnejši, saj obdržijo večji del socialne pomoči. Mame z otroki namestijo v materinski dom, otroke same pa tudi v krizni center za mlade.

"Vendar to ni dobra rešitev, saj na ta način razbijemo družine," je izpostavila Bregarjeva in dodala, da so se leta 2012 skupaj s Centrom za socialno delo Radovljica zavzeli za vzpostavitev kriznega centra za družine oziroma dveh bivalnih enot za družine na Gorenjskem, predvidoma na Jesenicah. Projekt je bil vnesen v regijski izvedbeni načrt, ki pa je zaradi pomanjkanja sredstev zastal.

"Projekt je dobro zamišljen. V kriznem centru bi lahko nastanili dve družini in osem brezdomcev, bil pa bi tudi dnevni center za brezdomce z možnostjo prhanja in pranja obleke," je pojasnila vodja jeseniškega centra za socialno delo in izpostavila, da je projekt še vedno aktualen. Občine, ki so pristojne za reševanje stanovanjske problematike, se namreč s problemom deložacij in brezdomstva redno srečujejo.

Večina si sama najde novo bivališče
Večinoma si tisti, ki ostanejo brez stanovanja, sami poiščejo rešitev. Samske osebe se pogosto zatečejo k prijateljem ali sorodnikom, morda tudi v dom za ostarele. Najpogosteje so to začasne rešitve in veljajo za skrito brezdomstvo, medtem ko trenutno na Jesenicah nimajo nobenega odkritega brezdomca.

Družine največkrat najamejo drugo tržno stanovanje, kjer pa se jim težave zaradi visokih stroškov ponovijo in znova nabirajo dolgove. "Marsikdo čaka predolgo, preden pride iskat pomoč," ugotavlja Bregarjeva in dodaja, da se zaradi hudih finančnih težav pri ljudeh pojavijo tudi negativizem, obup in težave z duševnim zdravjem.

Center lahko pod skrbništvo vzame tiste, ki ne znajo preudarno ravnati z denarjem. Kar je na Jesenicah precej pogosto, saj se število teh oseb ves čas giblje okoli 22. Za zaposlene na centru je to precejšnja dodatna obremenitev in velika odgovornost.

Bregarjeva pričakuje tudi pojav brezdomnih mladih, ki doma ne morejo ostati in hkrati nimajo zaposlitve. Težave imajo tudi tisti, ki ob polnoletnosti pridejo iz rejništva. Zato bi bilo smiselno urediti bivalne enote tudi za mlajše polnoletne.