Za temi skalami so leta 2012 odkrili vhod v več kot kilometer globoko jamo. Foto: Bogomir Remškar
Za temi skalami so leta 2012 odkrili vhod v več kot kilometer globoko jamo. Foto: Bogomir Remškar
480 metrov globoko v jami Macola-Jarak-Huevos na Kaninu. Foto: Facebook profil DZRJ Luka Čeč

S ponovnim obratovanjem kaninske žičnice je Kaninsko pogorje spet lažje dostopno tudi za jamarje. Ti podzemlje, prepredeno s številnimi brezni, raziskujejo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Vsako leto postrežejo z novimi mejniki in iščejo nove povezave celotnega jamskega sistema, za katerega menijo, da bi lahko bil celo najgloblji jamski sistem na svetu.

Na zadnjem poletnem jamarskem taboru so odkrili novo brezno v jami Macola-Huevos na zahodni strani Kaninskih podov. Jama v globino zdaj skupno meri več kot kilometer. V svetovnem merilu pa je predvsem zanimiva 500 metrov globoka enotna vertikala.

Vhod v jamo Macola-Jarak-Huevos med Laško planjo in Visokim Kaninom so ajdovski jamarji sicer našli že leta 2012, a so jamarji iz vse Slovenije potrebovali več let, da so se prebili globlje, pripoveduje Božo Remškar iz jamarskega društva Ajdovščina: "Jama je bila na začetku ozka. Letos nam je uspel glavni preboj, tako da smo prišli na 500 metrov globine v eno večjo dvorano."

Tu so opazili globoko brezno. Ker jim tudi po koncu poletnega jamarskega tabora nova odkritja niso dala miru, so se trije jamarji včeraj spet podali v jamo. "Tako vemo, da je celotno brezno globlje od tisoč metrov, medtem ko ta vertikala meri 500 metrov, kar je tudi v svetovnem merilu tretja ali četrta najgloblja vertikala. To pomeni, da če vržeš kamen na vrhu, bo padlo 480 metrov globlje. To je tudi veličastno, ker je premer 30, 40 metrov in z dobro lučjo vidiš na drugo stran."

Jamarji upajo, da bodo v sredo dosegli dno navpičnice, želijo pa si, da bi od tam našli tudi nadaljevanje jame. Najgloblje pri nas je sicer z dobrimi 1.500 metri globoko brezno Čehi 2 na sosednjih Rombonskih podih, ki je hkrati tudi sedma najgloblja jama na svetu, medtem ko ima svetovni rekord s skoraj 2.200 metri še vedno jama Krubera v Gruziji.