Po pričevanjih nekdanjih zaposlenih naj bi bilo blizu Čentibe pri Lendavi v globini treh metrov zakopanih okrog sedem ton kemikalij. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Po pričevanjih nekdanjih zaposlenih naj bi bilo blizu Čentibe pri Lendavi v globini treh metrov zakopanih okrog sedem ton kemikalij. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Po sledi govoric o nevarnih kemikalijah

Za odkopavanje se je Petrol Geoterm odločil na podlagi prijave, v njej pa piše, da naj bi ob sanaciji vrtin Pt-95 in Pt-39 v zemljo odvrgli nekaj tisoč kilogramov kemikalij, ki se uporabljajo v naftnem rudarstvu. Pri obeh vrtinah naj bi bile naložene na paletah in zakopane na globini od 2,5 do 3,5 metra na površini deset krat deset metrov.

Direktor podjetja Petrol Geoterm Miran Jug je ob tem povedal, da so se za odkop v bližini vrtine Pt-95 odločili, čeprav preiskava, ki temelji na uradnih dokumentih in pogovorih s takrat pristojnimi ljudmi, ni pokazala, da bi bili na območju omenjene vrtine zakopani kakršni koli nevarni odpadki.

"Želimo pa razjasniti domneve o morebitnih kršitvah, ko je bila lastnik Geoterma še Nafta - Petrol ga je kupil maja 2013 - in poskrbeti, da črpanje ogljikovodikov, ki ima za regijo izjemen gospodarski pomen, poteka varno in transparentno," je poudaril Jug in dodal, da je kljub dozdajšnji preiskavi nemogoče predvidevati, kaj bodo našli v zemljini, javnost pa bo o rezultatih obveščena takoj, ko bodo ti znani, predvidoma bo to v nekaj tednih.

Odpadke bo analiziral nacionalni laboratorij
Postopki izkopa potekajo v skladu z zakonodajo in najvišjimi okoljskimi standardi, ob navzočnosti inšpektorata za okolje in prostor ter inšpekcije za energetiko in rudarstvo, delovišče je zaščiteno, tam so predstavniki nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, predstavniki policije, varnostni koordinator del, predstavniki Petrola Geoterma, pooblaščenec za varstvo okolja Petrola, koordinator izvajalca del odkopa in zbiralca odpadkov, gasilska enota ter predstavniki civilne zaščite Občine Lendava.

Če bodo odpadke res našli, jih bo pregledal nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Izsledki analize bodo znani predvidoma v dveh tednih.

Po sledi govoric o nevarnih kemikalijah