Na pokopališčih in v njihovi okolici je v teh dneh gneča. Foto: BoBo
Na pokopališčih in v njihovi okolici je v teh dneh gneča. Foto: BoBo

V okolici ljubljanskih Žal bo parkiranje na bližnjih parkiriščih brezplačno, okrepljene so tudi nekatere linije mestnega avtobusa. Od sobote do srede je mogoče parkirati brezplačno na parkiriščih pri cerkvi Sv. Križa, ob Pokopališki ulici, pri Zavodu za rehabilitacijo, ob Koželjevi ulici, na Novih Žalah, ob Kranjčevi ulici in v parkirni hiši ŠRC Stožice, dodatno pa tudi na začasnih parkiriščih ob Tomačevski cesti in ob Koželjevi ulici. Na Tomačevski cesti parkiranje ne bo mogoče, saj bo promet tam potekal v obe smeri.

V torek in sredo bo med 9. in 16. uro pred vhodom na stari del pokopališča pri cerkvi Sv. Križa postavljena info točka za lažje iskanje grobov, obiskovalcem sta na voljo tudi dva infomata ob poslovalnicah Plečnikove cvetličarne, informacije pa lahko najdejo tudi na spletnem iskalniku grobov.

Kot je poročal Radio Slovenija, bodo v torek in v sredo po posebnih voznih redih obratovali tudi avtobusi mestnega potniškega prometa. Na linijah 2, 7 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno bo na trasi Barje - Tomačevo uvedena linija 19. Vse ostale linije mestnih avtobusov bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu.

Zaradi boljše pretočnosti potnikov bo samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih avtobusov, potniki pa bodo plačilo prevoza lahko izvedli pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih. Na samem pokopališču bosta še v torek med 9. in 17. uro vozili dve dodatni električni vozili Kavalir, je še poročal Jure Čepin.

Tudi v Mariboru ponekod zaprte ulice
V Mariboru bo v okolici pokopališča Pobrežje v torek in sredo za ves promet zaprt del Ceste XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico, na delu med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov pa bo veljal začasni enosmerni režim. Tudi na cesti Hrenca - Malečnik proti pokopališču Gorca bo promet urejen enosmerno proti križišču v Malečniku.

Parkirišča bodo urejena ob Osojnikovi, Cvetlični in Prečni ulici pri OŠ Borci za severno mejo in na Kosovelovi ulici ter parkirišču ob hitri cesti. Parkiranje bo mogoče tudi na površinah nad pokritim vkopom hitre ceste in na delu ulice Borcev za severno mejo ter zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov. Da bi se gneči izognili, v Pogrebnem podjetju Maribor pozivajo obiskovalce, naj se do pokopališč odpravijo z javnim prevozom.