Se lahko zgodi stečaj občine? Ne vem, odgovarja župan. Foto: MMC RTV SLO
Se lahko zgodi stečaj občine? Ne vem, odgovarja župan. Foto: MMC RTV SLO
Prometna nesreča avtobusa na Goričkem, ki se je k sreči končala brez hujših posledic, je sprožila vrsto vprašanj. Foto: MMC RTV SLO

Občina Gornji Petrovci, kamor sodijo Panovci, kjer se je prevrnil avtobus, nesreča pa se je k sreči končala brez hujših posledic, je s 1.740 evri dolga na prebivalca najbolj zadolžena slovenska občina.

Za 130 kilometrov cest skrbi javno podjetje Pindža, v katerega garaži je dan po nesreči zgolj neznaten kup soli. Direktor podjetja Štefan Kuhar je nemočen: "Če nimaš denarja, ne moreš normalno speljati zimske službe."

Rešitve ni, blagajna je prazna
Poslovati skorajda ne morejo, ker je njihov račun podobno kot občinski blokiran. 15 zaposlenih še ni prejelo decembrskih plač. Ker je znova močno snežilo, tako da so za najnujnejše intervencije naročili 25 ton soli. Kaj, če sneženje ne bo ponehalo? "Če bi bilo tako kot danes, lahko po zakonu ceste zapremo, da ne bi prišlo do več nesreč," odgovarja.

Rešitve ne pozna niti župan - občinska blagajna je prazna, dolg znaša približno 3,5 milijona evrov, kar sta skoraj dva občinska proračuna. Upniki pretijo z izvršbami. "Če se te zadeve ne uredijo finančno in bodo dolgo trajale, je težko poslovati," pojasnjuje župan Franc Šlihthuber.

Čeprav komunalci nimajo zalog soli niti za en dan sneženja, so se odločili, da bodo očistili cesto, kjer je bila prometna nesreča. A ta je zgolj zelo resno opozorilo, kam lahko privede krivično financiranje občin na eni strani oziroma preobsežno zadolževanje na drugi.

Bojan Peček, TV Slovenija

Občina nima denarja za čiščenje cest
Občina nima denarja za čiščenje cest