V sindikatu opozarjajo, da bo z ukinitvijo 24-urne gasilske službe znatno upadla tudi požarna varnost. Foto: BoBo
V sindikatu opozarjajo, da bo z ukinitvijo 24-urne gasilske službe znatno upadla tudi požarna varnost. Foto: BoBo

Trboveljski poklicni gasilci novinarjem danes tega, da jim občina ukinja gasilski zavod, niso smeli povedati v garaži zavoda, ker sta jim direktor in županja to prepovedal. Sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je ob tem dejal: "Smo globoko razočarani in ogorčeni. Preprosto povedano, tukaj kaže svoj odnos do samih gasilcev." Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič je na te očitke odgovorila, da so jim "lepo povedali, da imajo na razpolago kateri koli drugi prostor, da pa prostorov, kjer lahko ogrožajo tekoče delo gasilcev, ne bomo dovolili".

Nova organizacija prinaša ukinitev poklicne enote in uvedbo prostovoljnega društva s poklicnim jedrom. To pomeni, da bodo med tednom poklicni gasilci v zavodu prisotni med 6. in 22. uro, ponoči in ob koncih tedna pa bi dežurali prostovoljni gasilci ob stalni pripravljenosti poklicnih na domu. Predstavnik Sindikata Gasilskega zavoda Trbovlje Andrej Sajovic ob tem poudarja, da se tako njihovi izvozi podaljšajo za od 5 do 10 minut. In kaj to pomeni v primeru požara? Sajovic odgovarja, da je požar lahko "razvit v roku petih minut".

Županjo motijo nadure gasilcev
Županja pa je prepričana, da takšen način organizacije dela ne bo poslabšal požarne varnosti v občini. "Je to vprašanje tudi za vseh več kot 180 slovenskih občin, kjer je ta sistem, pri nas bi bil samo v nočnem času, v sosednji občini Zagorje ali pa Litiji imajo na takšen način." Županjo je zmotilo veliko število nadur, ki so jih mesečno opravili poklicni gasilci.

Z novo ureditvijo pa se strinja tudi direktor gasilskega zavoda Matjaž Lapi: "Omejimo število ur v dobro in nadur oziroma jih izničimo, hkrati pa s pomočjo prostovoljnih operativnih gasilcev zvišamo raven varnosti v sami občini."

Z reorganizacijo tudi možnost padca na minimalno plačo
Denar, ki je bil namenjen za plače poklicnih gasilcev, bo občina v prihodnje namenila prostovoljnim gasilskim društvom za nakup opreme. Sindikat pa opozarja, da se bo s takšnim načinom dela poslabšal položaj poklicnih gasilcev, "ker bi bili zaposleni v društvu, ne veljajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja in plačni sistem".

To pomeni, da bi lahko poklicni gasilci v Trbovljah v prihodnje prejemali zgolj minimalno plačo.

Trboveljski gasilci razburjeni zaradi reorganizacije