Vaščani, ki vztrajajo v Vojščici, ekipam na terenu, ki se trudijo, da bi hiše obvarovali pred ognjem, pomagajo kakor le lahko. Foto: MMC RTV SLO/Tadej Rogelja
Vaščani, ki vztrajajo v Vojščici, ekipam na terenu, ki se trudijo, da bi hiše obvarovali pred ognjem, pomagajo kakor le lahko. Foto: MMC RTV SLO/Tadej Rogelja

"Trenutno je stanje obupno. Ognjeni zublji so trikrat višji od borov. Vse je v dimu in tudi že zelo blizu hiš." Tadej Rogelja se je v vasi odločil ostati, ker je tudi sam pripadnik civilne zaščite. "V vasi nas je nekaj takih, ostali smo, da v najbolj skrajnem primeru obvarujemo, kar se obvarovati da." Rogelja je po telefonu slišati popolnoma mirno in optimistično. Vaščani gasilcem prinašajo hrano in pijačo oziroma pomagajo na vse mogoče načine. Pomagali so tudi pri sečnji dreves, da bi razširili preseke, ki bi zaustavili ogenj.

Ogenj se približuje Vojščici. Foto: MMC RTV SLO/Tadej Rogelja
Ogenj se približuje Vojščici. Foto: MMC RTV SLO/Tadej Rogelja

"Oblečeni smo v halje civilne zaščite in rokavice. Tukaj je 39,5 stopinje Celzija. Imamo tudi tiste malo boljše maske, ki smo jih uporabljali za covid. A jih je težko nositi, ker je vroče, skačemo sem in tja …" Vas je polna gasilcev in drugih enot, nameščeni so na točkah, prek katerih bi požar lahko prodrl do vasi. "Tu so tudi gozdarji … Vse, kar imamo na razpolago v Sloveniji, je tu."

Požar se približuje vasi Vojščica, zato je bil zanjo sprožen alarm za splošno nevarnost. Prav tako je bil alarm sprožen za Temnico in Novelo. Že pred tem so prebivalce evakuirali.

"Evakuacija je prišla iznenada, pravzaprav je nihče ni pričakoval. Policisti so hodili od hiše do hiše in ljudi pozivali, naj zapustijo domove. Kolikor sem videl, so ljudje pridno in hitro zapuščali hiše, večjih težav ni bilo." In kaj so vzeli s seboj? "Za druge ne vem, naša družina je vzela s seboj vse, kar je vrednega. Odvisno tudi od hiše do hiše. Naša hiša je na tej strani, kjer se je požar približeval, zato smo bili še toliko bolj v strahu." Policisti so tiste, ki so ostali v vasi, popisali.

Rogelja na vprašanje, do kdaj namerava vztrajati v vasi, odgovarja: "Do najhujšega. Pa še takrat se bomo borili." Pretiranega strahu ni. "Zelo verjamemo v delo gasilcev in vseh, ki delajo na terenu. Zaupamo jim stoodstotno. Verjamemo, da bodo naselja obvarovali. Gozd bo zgorel … Pravzaprav je zgorelo že vse."


17:30

Kot poroča STA se požar še vedno širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici, a ogenj za zdaj uspevajo zamejevati. Hiše za zdaj niso ogrožene, gasilci pa poskušajo ogenj zaustaviti čim dlje od poslopij.