Dela naj bi se začela brez gradbenega dovoljenja. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Dela naj bi se začela brez gradbenega dovoljenja. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Stavbe nekdanje zadruge v Orehku so porušene, zdaj turško podjetje tam postavlja temelje za delavsko naselje. "Vse to je brez gradbenega dovoljenja, investitor ima samo dovoljenje odstraniti obstoječe objekte, vse preostalo je – poudarjam – delo na črno," je povedal vaščan Orehka Damijan Simon.

Prostorski načrt predvideva na tem območju stanovanjske hiše ali dom upokojencev. Občinski svetniki bodo prihodnji teden glasovali o lokacijski preveritvi, da bi začasno tam postavili delavsko naselje. Šele na podlagi tega bo lahko turško podjetje zaprosilo za gradbeno dovoljenje.

Sorodna novica Bodo turškim delavcem res omejili gibanje zunaj naselja v Orehku?

"Inšpekcije so bile obveščene, vaščani Orehka pa se sprašujemo, zakaj ni nobenega ukrepanja," je dejal Simon.

"Malo majhen je tisti prostor za 400 ljudi. Ne smemo pozabiti, da ti ljudje prihajajo iz precej toplejšega okolja in bodo zdaj nastanjeni tukaj na tej naši burji in v snegu," pa dejala občinska svetnica Levice Tina Žigon.

Med rušenjem starih hlevov so prebivalci posneli, kako so izvajalci nepravilno odstranjevali azbestno kritino. Metali so jo s strehe, čeprav Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) zaradi mikroskopsko majhnih in nevarnih azbestnih vlaken to izrecno prepoveduje. Po odredbi inšpektorjev so odpadke takoj odstranili, bližnje vodno črpališče pa ni bilo onesnaženo, zatrjujejo v javnem podjetju Kovod Postojna. Drobci azbesta pa so na lokaciji ostali, so ugotovili okoljevarstveniki iz Alpe Adria Green.

So bili vaščani za ali proti?

"Vaščani so bili načrtno neinformirani in zavedeni," je nadaljeval Simon. Nasprotniki projekta so zbrali 50 podpisov vaščanov, kar je dobra četrtina, čeprav naj bi bili pred meseci na seji krajevne skupnosti večinsko za. "Bil sem sam prisoten v dvorani, vaščani so glasovali, ali se strinjali ali ne strinjajo, in iz zapisnika je jasno razvidno, da je bila večina za," pa je povedal župan Postojne Igor Marentič.

Morda so si premislili, morda so se ustrašili. Sprejeti 450 tujcev v vas z manj kot 200 prebivalci je svojevrsten izziv.

Krajani Orehka proti delavskemu naselju