Tudi zadnji predlog za obračun KD-ja ni zadovoljil nikogar. Foto: Goran Rovan
Tudi zadnji predlog za obračun KD-ja ni zadovoljil nikogar. Foto: Goran Rovan
Matjaž Jakše
Prevelik KD je po mnenju predsednika UO Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaža Jakšeta za male vinogradnike poguben. Foto: Goran Rovan
Med najbolj nezadovoljnimi so zdaj gozdarji, vinogradniki in sadjarji. Foto: Goran Rovan
Katastrski dohodek še previsok

Tudi po precejšnjem znižanju katastrskega dohodka zadnji izračuni kažejo na izrazito nesorazmerno visoko obremenitev gozdarstva, sadjarstva in vinogradništva. Zato vsi temu ostro nasprotujejo. Med najbolj glasnimi so tudi sadjarji. Boris Orešek, predsednik odbora za sadjarstvo in oljkarstvo pri KGZ Slovenije nasprotuje tako velikemu povečanju, saj je prepričan, da kmetje tega ne bodo prenesli. K temu dodaja: "Res je, da je bil prvi predlog 60-krat višji kot je sedanji katastrski dohodek, zadnji vladni predlog pa je še vedno od 60 do 70 % višji kot sedanji. Ampak tudi ta predlog ne kaže realnih podatkov in realne slike." Po njegovem mnenju z novim katastrskim dohodkom država ne bo pobrala nič več denarja, mnogi pridelovalci pa bodo prisiljeni voditi knjigovodstvo, da bi se izognili plačilu tega pavšalnega dohodka, s tem pa bodo imeli vsaj za tisoč evrov dodatnih stroškov. Orešek to utemeljuje z besedami: "Ker vemo, da podjetja, ki se ukvarjajo s sadjarstvom in vodijo knjigovodstvo, tako kot ga pač morajo podjetja vodit, ne izkazujejo nekega dobička. To se pravi, da ga tudi mi ne bomo. Bo pa to krasen posel za knjigovodske servise."

Zaradi višjega KD-ja so se na Raki na izredni skupščini zbrali tudi člani Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki so prepričani, da bo zaradi tega marsikdo opustil svoj vinograd in ga prepustil zaraščanju. Matjaž Jakše, predsednik UO Zveze društev vinogradnikov Dolenjske to pojasnjuje: "Dosedanji katastrski dohodek oz. obdavčitev po katastrskem zemljišču je znašal za Dolenjsko okrog 200 evrov, za pridelavo vina je bil to trojni KD. Sedanje povečanje je iz nekako 4.000 evrov na Dolenjskem prišlo na 1.390 evrov za celo Slovenijo. To pa je za nas še vedno absolutno preveč."

Tudi Roman Štabuc, predsednik združenja vinogradniško-vinarskih društev Slovenije – VINIS je enakega mnenja in zatrjuje, da je predlagani KD nočna mora vseh pridelovalcev. Ob tem dodaja: "Ob tem dopolnjujemo svoj odpor do nove oblike KD-ja z dejstvom, da se ob tako zastavljenem KD-ju izpostavi tudi to, da povprečje nikoli ni pomagalo tistim, ki so bili zares prizadeti in da ob velikih škodah evidentirana in popisana škoda, ki ni izplačana, ne more šteti za državno pomoč, če ob tem kot država ne omogoča, da zaradi naravne katastrofe ni več mogoče zmanjšati KD-ja kmetijskega gospodarstva kot nekoč."

Vinogradniki odločno proti predlaganemu povišanju KD-ja
Vinogradniki so na izredni skupščini Zveze društev vinogradnikov Dolenjske sprejeli vrsto sklepov, saj so prepričani, da bo dvig katastrskega dohodka zagotovo pogubno vplival predvsem na male pridelovalce, ki že zdaj sekajo svoje vinograde. Tako so med drugim zapisali: "1. Katastrski dohodek za grozdje in vino ne sme biti enoten. Nujno je potrebno spremeniti Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka na tak način, da se katastrski dohodek izračunava ločeno za grozdje in vino. 2. Država naj zaradi številnih pripomb in posledično nerealno izračunanega katastrskega dohodka ter neenakomerno porazdeljenega davčnega bremena nemudoma pristopi k pripravi novega modela za izračun katastrskega dohodka, ki bo zagotavljal vzdržno, sorazmerno ter pravično davčno osnovo za obdavčitev kmetijstva in gozdarstva. Trenutni izračuni katastrskega dohodka kažejo na izrazito nesorazmerno visoko obremenitev vinogradništva, sadjarstva in gozdarstva. 3. Predhodno naj država prioritetno poskrbi za ureditev kakovostnih evidenc in podatkov, ki bodo lahko temelj za izračun pravične davčne osnove. 4. V naslednjih letih, po letu 2013 in do uveljavitve izračunov katastrskega dohodka po novem modelu, se na letni ravni katastrski dohodek ne sme povečati za več kot 10 %. Vzporedno s tem je potrebno spremljati vpliv obdavčitve po novem modelu. 5. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske tudi odločno vztraja pri izločitvi iz obdavčitve nepremičnin vseh kmetijskih zemljišč in objektov, ki se uporabljajo za kmetijsko pridelavo. In bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva in se povezovala s sorodno mislečimi organizacijami za dosego pravične obdavčitve po katastrskem dohodku in izločitvi proizvodnih zemljišč in gospodarskih objektov iz obdavčitve nepremičnin."

Za MMC Goran Rovan

Katastrski dohodek še previsok