Novinarji smučarji so se najprej pomerili v smučarskem teku. Foto: Duška Lah
Novinarji smučarji so se najprej pomerili v smučarskem teku. Foto: Duška Lah

Novinarji smučarji so se danes zbrali v Kranjski Gori na veleslalomski tekmi, že včeraj pa so v Ratečah že odtekli najboljši tekači in tekačice. Zmagovalci odhajajo marca v Francijo na svetovno prvenstvo novinarjev. Ob 50-letnici so pripravili pregled srečanj, izdali jubilejni časopis Raca in se spominjali lepih trenutkov ter se zazrli tudi v prihodnost slovenskega novinarstva.

Prve smučine so novinarji smučarji utrli daljnega leta 1968 na Mariborskem Pohorju. Minevala so leta, prihajale so nove generacije, novi državni smučarski prvaki in prvakinje, tudi svetovni. Desetletja smučarskih srečanj so povezana z delom številnih članic in članov, povezana so s spomini in z veliko željo, da se tovrstna srečanja tudi z novimi člani ohranijo in nadaljujejo.

Kako se je začelo?
Gilles de La Rocque, francoski novinar in športnik po duši, je po zasedanju ministrov štirih velikih držav leta 1951 razmišljal, kako združiti novinarje vsega sveta. Porodila se mu je ideja, da bi lahko prav s športom odtajali komunikacije, ki jih je tudi med novinarji zamrznila hladna vojna.

Po štirih letih potrpežljivega dela ter iskanja stikov na Zahodu in Vzhodu so januarja 1955 v francoskem kraju Meribel – Les Allues njegove sanje dobile epilog. Na prvem srečanju je 65 novinarjev smučarjev iz Avstrije, Belgije, Francije, Italije, Zvezne republike Nemčije, Luksemburga, Švice in Jugoslavije ustanovilo Ski Club international de Journalistes (SCIJ) - Mednarodni smučarski klub novinarjev, ki združuje profesionalne novinarje smučarje še danes.

Temeljni cilj SCIJ od vsega začetka je, da neodvisno od nacionalne in politične pripadnosti spodbuja človeške in prijateljske stike med novinarji vsega sveta. Za razvijanje poklicnega, kulturnega in medsebojnega sodelovanja se novinarji srečujejo ob športnih dejavnostih, pri čemer so smučanje in drugi športi bistvena sestavina dejavnosti vseh članov.

Odtlej so se novinarji smučarji na svetovnih prvenstvih srečali že 53-krat, Mednarodni SCIJ pa danes povezuje novinarje več kot 40 držav. Med soustanovitelji mednarodnega novinarskega smučarskega kluba SCIJ je bil sicer tudi slovenski.