Izdelovanje mask ob pomoči alternativnih umetnikov. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grajžl
Izdelovanje mask ob pomoči alternativnih umetnikov. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grajžl
Novo mesto se bo kmalu prelevilo v »Noro mesto«


V starem in propadajočem Sokolskem ali Narodnem domu, za katerega mestna oblast ne najde ne denarja ne vsebine, s katero bi oživili nekdanji kulturni hram, je v teh dneh precej živahno. V pritličju nekdanjega mestnega ponosa nastajajo maske.

Že tretje leto zapored sta znana dolenjska alternativna umetnika, Sebastjan Šeremet in Nejc Smodiš povabila meščane in druge na delavnico izdelovanje pustnih mask. "Sama sva jih izdelala že več kot 30, a umetniška žilica je neizčrpna," priznata alternativca. Njune maske so pravi umetniški izdelki. Prepoznamo jih po tem, da so na pogled grozljive. "Na to vplivajo materiali, ki jih uporabljamo, zlasti struktura, in res bi se morali potruditi, da končni izdelki ne bi spominjali na nekaj, kar zgleda mrtvo in grozljivo." Tako unikatne maske opiše Nejc Smodiš.

Način izdelave novomeških mask ni skrivnost. Osnova je običajno narejena na napihnjenem balonu, nepogrešljivi materiali, ki jih uporabljajo, so lepilo za tapete, pa odslužen časopisni papir, razne žice in preja za cevi. Maske nastajajo postopoma, še največ časa vzame sušenje posameznih nanosov.

Izdelovalci, ki so vsi po malem umetniki, imajo tudi svoje izraze za nekatere materiale. Naj ne zveni vulgarno, ampak na masko nanašajo tudi "drek"! Tako so poimenovali časopisni papir, zmešan z lepilom, iz katerega nastane zmes, ki je podobna glini. Po vseh nanosih je treba masko še temeljito posušiti in jo polakirati.

"Vsi kdaj pa kdaj nosimo maske in se pretvarjamo za nekaj, kar nismo. Eni bolj, drugi manj! Ko si nadeneš masko, začutiš neke vrste svobodo, saj je tvoja identiteta pač skrita." Tako meni Sebastjan Šeremet, ki na delavnico izdelovanja mask vabi do 11. februarja. Pridružite se jim lahko vsak dan med 10 in 19. uro.

Maske bodo paša za oči na novomeškem pustnem karnevalu. Nad njim bedi Zavod za turizem, ki pripravlja Rudolfovo vstajenje 2013. Na norčav način bodo obudili ustanovitelja Novega mesta, ki se bo za en dan preimenovalo v Noro mesto.

Več v Slovenski kroniki ob 19.30 na 1. programu TV Slovenija!

Novo mesto se bo kmalu prelevilo v »Noro mesto«