Prihodnja štiri leta bo v mestnem svetu več pogajanj in sklepanja kompromisov. Na fotografiji župan Matej Arčon. Foto: BoBo
Prihodnja štiri leta bo v mestnem svetu več pogajanj in sklepanja kompromisov. Na fotografiji župan Matej Arčon. Foto: BoBo

Novogoriški mestni svet se je sinoči, 5. novembra 2014, sešel na prvi seji po volitvah. V iztekajočem se mandatu so, prvič v zgodovini novogoriške mestne občine, stranke in liste delovale brez klasične delitve na opozicijsko in koalicijsko držo. V tem mandatu pa ne bo tako. Župan Matej Arčon je po slovesni prisegi napovedal, da so se nekatere stranke že opredelile za opozicijsko stran. 32-članski mestni svet je sicer sestavljen iz šestih političnih strank in kar desetih različnih list. Mestna občina bo v tem mandatu imela tri podžupane, o konkretnih imenih pa se bodo še dogovorili.

Prihodnja štiri leta bo v mestnem svetu več pogajanj in sklepanja kompromisov. Za zdaj se je za opozicijsko držo odločila le stranka SD. Valter Vodpivec: "Mi bomo opozicija, s tem da bomo podpirali vse tiste projekte, ki bodo v dobro in korist občanov. Ne bomo pa privolili v neka kupčkanja, podmizna in nadmizna kalkuliranja ter namenjanja javnih sredstev za projekte, ki nimajo nobene dodane vrednosti z vidika koristi občanov."

Štirje svetniki z Liste Arčonovega tekmeca v drugem krogu Luke Manojlovića so povedali, da bodo delovali kot vzporedna pozicija in partnerji za strateške projekte. Podobno razmišljajo tudi v stranki SDS. Svetniki iz različnih list, ki so v mestnem svetu dobili eno ali dve mesti, pa so se združili v svetniško skupino Soča. Vodi jo Joško Leban iz Liste za Solkan, ki je pojasnil: "Skupaj imamo osem svetniških mest in županu smo obljubili ter tudi sporočili, da bomo delovali v koaliciji."

Prvi obrisi koalicije pa županu ne zagotavljajo večine. Matej Arčon je zato napovedal: "Vsem tistim, ki se niso opredelili kot opozicija, sem poslal predlog programa za prihodnja štiri leta, ga poskušal uskladiti, podpisati in na ta način oblikovati trdno koalicijo."

Arčon je še napovedal, da bo prva naloga občinskega sveta oblikovanje komisij in delovnih teles, nato pa oblikovanje proračuna za prihodnje leto.

Nataša Uršič, Radio Koper