Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V enoti doma v Loškem potoku živi 60 stanovalcev. Okužen ni bil nihče, za zaposlene in oskrbovance doma jim je uspelo pridobiti dovolj cepiva.

"Uspelo nam je, da smo od 58 oskrbovancev, kolikor jih je bilo takrat v domu, cepili 54, kar je več kot 90-odstotna precepljenost, tudi med zaposlenimi smo dosegli 70-odstotno precepljenost," je pojasnil Peter Rus iz Zdravstvenega doma Ribnica.

Prednost doma starejših v Loškem Potoku je, da je enota majhna, večina vseh zaposlenih je iz lokalne skupnosti. Loški Potok je bil tudi ena izmed redkih občin, kjer v prvem valu spomladi niso imeli nobene okužbe. "Moram pohvaliti vse zaposlene, ki so vse sprejete ukrepe dosledno upoštevali in se jih držali," je zadovoljna Metka Velepec Šajn, direktorica enote Loški Potok DSO-ja Grosuplje.

Vrata doma so spet odprta, stanovalcem vsakdanji sprehodi po bližnji okolici veliko pomenijo. "To je zelo življenjsko pomembno, razgibavanje," pravi Franc Pantar. "Notri biti zaprt je za ponoret," dodaja Noel Lipovac.

V Loškem Potoku je na seznamu za cepljenje že nekaj več kot 300 občanov, ker je občina majhna, potrebujejo še 900 odmerkov cepiva, da bodo dosegli varno, 70-odstotno precepljenost.

Edini DSO v Sloveniji brez okužb