Novomeško središče je bilo zadnjikrat v večjem obsegu prenovljeno pred 60 leti. Foto: BoBo
Novomeško središče je bilo zadnjikrat v večjem obsegu prenovljeno pred 60 leti. Foto: BoBo

Novomeški župan Gregor Macedoni pravi, da dela sproti usklajujejo z novimi dejstvi, prenovitveno rešitev za srednji del Glavnega trga pa so morali nekoliko prilagoditi načrtom za ohranitev dela baročne ceste.

Z arheološkimi deli so našli potrditev o obstoju "suburbanega zaselka" oziroma "rimskega vicusa z romaniziranimi staroselci" oziroma Kelti v tem delu Novega mesta. Odkrili so namreč naselbinske sledove, jame za odpadke in ostanke lesenih nosilnih konstrukcij iz 1. stoletja pred našim štetjem in 1. ter 2. stoletja našega štetja. Našli so tudi del predvidoma antične tlakovane poti. V nadaljevanju arheoloških raziskav pričakujejo še več naselbinskih najdb.

Subvencije za lokale in pročelja
Vodstvo Mestne občine Novo mesto skuša sicer oživiti zadnje čase močno opusteli novomeški Glavni trg. Objavili so subvencijski razpis za lastnike tam delujočih lokalov, pred kratkim pa še poziv za sofinanciranje obnove javnih pročelij v delu starega mestnega jedra. Občina je za te subvencije namenila 33.000 evrov.

Prenova novomeškega središča naj bi brez davka stala nekaj več kot 5,63 milijona evrov. Po podatkih novomeške občine bo arheološka raziskava dela podražila za dodatnih 220.000 evrov, občina naj bi celotno naložbo v štirih petinah pokrila z denarjem celostnih teritorialnih naložb.