Izola bo načrtovala izboljšave po meritvah obremenitev okoliških cest. Foto: BoBo
Izola bo načrtovala izboljšave po meritvah obremenitev okoliških cest. Foto: BoBo

Ključno in zelo prometno je postalo krožišče v Semedeli. Na drugi, izolski, strani, pa bo občina dela na novem krožišču šele začela, in sicer 15. junija. Do zdaj jim ga ni uspelo urediti zaradi stečaja Primorja, uredili pa naj bi ga v dveh mesecih.
Izolski župan Igor Kolenc napoveduje, da ne želijo delati na pamet, saj pravi, da je eno promet v poletni sezoni, drugo pa med letom. "Intenzivno bomo izvajali meritve, saj želimo dobiti jasno sliko, kaj pomeni obremenitev Markovca, bertoške ceste, obalne ceste in cest iz Pirana. Šele na podlagi take študije se bomo odločali o naslednjih korakih."
Občini Koper in Izola se za zdaj še nista odločili, da bi obalno cesto, ki jo imata od petka v upravljanju, že ta konec tedna zaprli za promet. Predor pa lahko brez vinjete s pridom uporabljajo tovorna vozila, ki v vinjetni sistem niso vključena. Kdaj bo Dars objavil razpis za elektronsko cestninjenje? Predsednik uprave Matjaž Knez pravi, da dejavnosti tečejo, v skladu s sklepom vlade pa bo ponoven razpis objavljen v štirih ali petih tednih.
Opažanja po odprtju predora so različna - nekaterim se zdi, da se je promet čez naselje Markovec povečal, drugi vidijo manj vozil na obmorski cesti. Dejstvo pa je, da bodo morali upravljavci bolje označiti pot in napise za tiste, ki se iz Kopra v Izolo ne želijo zapeljati skozi predor.
Tjaša Škamperle, Radio Koper