Na mednarodni likovni koloniji je letos nastal tudi Spiralni kanal Vlada Franjevića. Foto: Goran Rovan
Na mednarodni likovni koloniji je letos nastal tudi Spiralni kanal Vlada Franjevića. Foto: Goran Rovan
Na koloniji je sodelovalo 22 avtorjev, med njimi tudi akademski slikar Jože Kumer iz Dolenjskih Toplic. Foto: Goran Rovan
Likovna kolonija pri Dragatušu

Organizatorji iz KUD-a Artoteka Bela krajina pripravljajo mednarodno likovno kolonijo s ciljem medsebojnega povezovanja in izmenjave znanj na področju likovne umetnosti. Letos je na njej v treh dneh sodelovalo 22 akademskih slikarjev in ljubiteljev vizualne umetnosti. Med njimi tudi trije iz tujine, dva iz Hrvaške, eden iz Liechtensteina, ter še en tujec, Nizozemec, ki sicer živi v Obrhu pri Dragatušu, Dirk Heij, ki je skupaj z ženo Janjo Heij tudi gostil udeležence kolonije.

Andreja Verderber, predsednica KUD-a Artoteka Bela krajina, je povedala, da kolonijo pripravljajo že vrsto let. Naslov letošnje je People to People, People to Earth, kar bi v prevodu pomenilo Ljudje ljudem, ljudje zemlji. Tokratna tema je po njenem mnenju bolj splošna oziroma posvečena povezavi človeka z naravo, pa tudi medsebojnemu sodelovanju med ljudmi.

Letošnja kolonija pa je bila malce drugačna kot doslej. Na njej je sodeloval tudi Hrvat Vlado Franjević, ki sicer živi v Liechtensteinu. Ta je pri izviru Obrščice na Bregu ustvaril svojevrstno krajinsko instalacijo (Land Art). Poimenoval jo je Spiralni kanal in predstavlja sedmo stvaritev njegovega večletnega evropskega projekta z naslovom To Earth With Love (Zemlji z ljubeznijo). Vlado Franjević je ta projekt začel leta 2004 v Estoniji. Letos je že ustvarjal na Slovaškem, po Sloveniji pa odhaja v Italijo, potem pa konec leta še v Liechtenstein, kjer bo sklenil svoj projekt. Franjević ima za sabo že veliko mednarodnih razstav in dogodkov. Pri svojih projektih povabi tudi druge, da sodelujejo s svojimi idejami in prispevki pri nastajanju instalacij.

Tudi letos je na mednarodni likovni koloniji v Beli krajini nastalo veliko slikarskih del. Te so ob koncu kolonije predstavili javnosti v Obrški galeriji pri Hanovem Primožu, tako da so domačini in drugi obiskovalci lahko videli, kaj so številni slikarji naslikali na svoja platna. Mladi, ki so zdaj prevzeli vodenje belokranjske Artoteke, pa obljubljajo, da bodo likovno kolonijo pripravili tudi prihodnje leto.

Za MMC Goran Rovan

Likovna kolonija pri Dragatušu