Ocvirki v kruhu, pecivu, potici, pogači, pašteti in še kje. Vse to je mogoče videti na vsakoletni Ocvirkijadi v Dolenji vasi. Foto: Goran Rovan
Ocvirki v kruhu, pecivu, potici, pogači, pašteti in še kje. Vse to je mogoče videti na vsakoletni Ocvirkijadi v Dolenji vasi. Foto: Goran Rovan
Med zmagovalci je bila tudi ocvirkova pašteta Matjaža Gomilška. Foto: Goran Rovan
Po ocenjevanju lahko vse ocvirkove izdelke obiskovalci tudi sami poskusijo. Foto: Goran Rovan
V Dolenji vasi razstavili dobrote iz ocvirkov

Medtem ko drugje ocenjujemo salame, klobase in druge domače dobrote, se je v Dolenji vasi pri Krškem tamkajšnje Kulturno društvo Žarek odločilo, da ocenjujejo jedi, v katerih so tudi ocvirki. Gre za edinstveno etnološko prireditev pri nas, kjer razstavo dobrot iz ocvirkov združijo še z zabavno prireditvijo, na kateri ne manjka smeha.

Irena Stregar, pobudnica Ocvirkijade, je povedala, da so se za ocenjevanje jedi iz ocvirkov odločili, ker gre za izdelek, ki se pripravlja pozimi, ko imajo ljudje več časa, in ker so želeli to izkoristiti predvsem za prijetno druženje. Ob tem je še dodala: "Želimo, da so izdelki iz ocvirkov čim bolj izvirni ali pa takšni, kot so jih pripravljali naše babice. Ne gre pa nam za tekmovanje in strogo ocenjevanje, saj je takšne izdelke težko primerjati. Zato po navadi izpostavimo samo tri najbolj domiselne, pa še teh ne rangiramo."

Na prvi Ocvirkijadi so predstavili 32 jedi iz ocvirkov, toliko jih je bilo tudi letos. Sicer pa so imeli pred leti tudi 50 in več ocvirkovih jedi. Zanimivo pri tem je tudi, da te jedi ne pripravljajo samo gospodinje, ampak tudi moški ali celotne družine. Med njimi je tudi družina Bogovič, ki je bila vsa leta nagrajena na Ocvirkijadi. Letos pa jim to ni uspelo, čeprav so pripravili polno košaro prašičkov, ki lezejo k drugim domačim dobrotam in so vse skupaj poimenovali "Ven iz krize". Sonja Bogovič je ob tem povedala, da skušajo vsako leto poiskati kakšno aktualno temo, in dodala: "Pri pripravi teh jedi sodeluje vsa družina, vsakdo nekaj prispeva, tako da se dopolnjujemo in skupaj ustvarjamo. Ocvirke pripravimo sami doma, prašiče tudi sami doma zredimo, tako da je vse domače."

Komisija je tudi letos imela težko delo, je pa ocenjevala zgolj izvirnost, ne pa okusa. Članica komisije Kristina Pinterič nam je zaupala, da so se težko odločili, vendar so na koncu le izbrali tri. To so bile želve, napolnjene z ocvirkovo pašteto, ki jih je pripravil Matjaž Gomilšek - Ažo, ocvirkova potica Maje Gorišek in popoldanski počitek Jožice Gajšek Kavaš, domačinke iz Dolenje vasi, ki sicer živi v Prekmurju.

Ob razstavi in ocenjevanju pa na Ocvirkijadi pripravijo tudi pester zabavni program. Zato je njihov večnamenski dom vsako leto premajhen, da bi lahko sprejel vse obiskovalce. Letos sta prireditev vodila Tone Petrovič in Klobasekov Pepi. Na njej pa so nastopili harmonikarji Jože Sotelšek, Andrej Cerjak in Matija Kodrič, ljudski pevci Ajda iz Dolenje vasi, ljudski pevci in godci Florjan iz Ardra pri Raki ter Ženski pevski zbor Prepelice iz Dolenje vasi. Na koncu so vse dobrote iz ocvirkov tudi poskusili, prav tako tudi sveže pečene ocvirke in jajčno cvrtje, ki so ga pripravili njihovi sosedje z Zdol pod vodstvom Tineta Živiča. Seveda se takšnim ocvirkom in jedem iz njih nihče izmed obiskovalcev ni mogel upreti. In čeprav zanje zatrjujejo, da niso preveč zdravi, pa vonj po omamno dišečih ocvirkih običajno vse premami.

Za MMC Goran Rovan

V Dolenji vasi razstavili dobrote iz ocvirkov