Okoliški prebivalci so zaskrbljeni predvsem zaradi tega, ker niso vključeni v razpravo o načrtih za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor. Foto: BoBo
Okoliški prebivalci so zaskrbljeni predvsem zaradi tega, ker niso vključeni v razpravo o načrtih za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor. Foto: BoBo

Odpoved je presenetila vse povabljene, saj jih je večina bila že na letališču. So se pa pred letališko stavbo zbrali predstavniki Civilne iniciative Miklavž, ki jih skrbi predvidena širitev letališča.

Predstavitev dobrih 600 milijonov evrov vrednih načrtov, ki zajemajo podaljšanje letalske steze in gradnjo več letaliških objektov, je po skopih pojasnilih odpadla zaradi zadržanosti predstavnika investitorja, podjetja SHS Aviation. To pa naj ne bi zmanjšalo resnosti projekta.

"Jaz mislim, da kredibilnost tej zgodbi daje to, da investitor vsak mesec nakaže 100.000 evrov vladi Republike Slovenije. Če vi koga poznate, ki bi to delal, torej takega, ki ima letališče, ki ima neprestano minus," je povedal mariborski podžupan Saša Pelko.

Okoliški prebivalci prepričani, da širitev ni potrebna
Medtem ko država kot lastnica letališča pripravlja lokacijski načrt za njegovo širitev, vse glasnejši postajajo okoliški prebivalci. Počutijo se izključene iz odločitev države, prepričani so, da širitev ni potrebna in da bo čezmerno obremenila okolje.

Zdenko Čuš, predsednik krajevne skupnosti Skoke, je povedal: "Mi smo prepričani, da se bo kakovost življenja ljudi, ki so tik ob letališki stezi, zelo spremenila in da bo kakovost življenja nemogoča." Podobno meni tudi članica Civilne iniciative Miklavž Simona Marko: "Dejansko kaže na to, da bo čezmerni poseg hrupa v okolje zelo škodljiva obremenitev zraka."

V občini Miklavž, ki je ob letališču, že zdaj zaznavajo čezmerno onesnažen zrak. Stanje bo še slabše ob skorajšnjem začetku delovanja podjetja Magna, so prepričani.

Občina meni, da so skrbi odveč
Medtem v Občini Hoče - Slivnica, kjer leži letališče, menijo, da je skrb odveč. "Bo prostor za pripombe. Mislim, da v Evropi ni letališča, ki ga sprojektirajo in gradijo ..., povsod so vprašanja, ker je treba upoštevati vse od ožje do širše okolice," je dodal župan Občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

Okoljske študije sicer v tej fazi priprave državnega prostorskega načrta še niso opravljene, a bo ob njegovi predstavitvi znano tudi to. Takrat bodo tehtne pripombe, pomisleke in predloge vseh zainteresiranih pripravljavci morali upoštevati.

Kakšna bo prihodnost mariborskega letališča?
Kakšna bo prihodnost mariborskega letališča?