Madžarska narodna skupnost ima za realizacijo nogometne akademije v Lendavi na voljo le eno leto. Foto: www.alesfevzer.com
Madžarska narodna skupnost ima za realizacijo nogometne akademije v Lendavi na voljo le eno leto. Foto: www.alesfevzer.com
Orban financira nogomet v Lendavi

Madžarski premier je ljubitelj nogometa, ki se mu še vedno ne more upreti. Nogometni navdušenec je tudi prvi mož krovne manjšinske madžarske organizacije Ferenc Horvat, njegovo pisarno pa krasi šal s premierjevim podpisom. Z Orbanom sta se pogovarjala o nogometu in padla je odločitev, da bo akademija zrasla tudi v Lendavi.

Približno dva milijona evrov sta že v blagajni madžarske samoupravne skupnosti, za izvedbo pa imajo na voljo le dobro leto. Zgradili bodo dijaški dom in manjkajoče športne objekte. Otroke želijo vzgajati že od vrtca, ob nogometu pa razvijati še žensko odbojko. Korist bodo imeli vsi, ne le madžarska manjšina. Horvat dodaja, da bodo od tega imeli koristi vsi, tako otroci oziroma družine kot tudi Slovenija, saj bo ves denar porabljen v Prekmurju.

Horvat napoveduje tudi druge projekte
Vest o madžarski finančni injekciji v regiji močno odmeva. Posebej zato, ker je prekmurski nogomet - vključno z nekoč velikima Muro in Nafto - na tleh. Podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kocjan je ob tem poudaril, da je, medtem ko je madžarska vlada za to akademijo namenila dva milijona evrov, v naši finančni konstrukciji za 2017 država športu namenila dva milijona manj.

Sicer pa je Orbanova vlada tukajšnji narodni skupnosti v zadnjem letu namenila kar več kot štiri milijone evrov. Uspešni predsednik Horvat zato napoveduje še številne, tudi gospodarske projekte.

Orban financira nogomet v Lendavi