Najkulturnejša šola v letu 2014 je OŠ Ledina iz Ljubljane. Foto: Goran Rovan
Najkulturnejša šola v letu 2014 je OŠ Ledina iz Ljubljane. Foto: Goran Rovan
Podelili so priznanja v treh kategorijah, velike, srednje in manjše šole. Foto: Goran Rovan
Brežiški osnovnošolci in učitelji so uprizorili muzikal. Foto: Goran Rovan
Brežiško glavno ulico so danes zasedli osnovnošolci z najkulturnejših šol. Foto: Goran Rovan
Osnovna šola Ledina najbolj kulturna šola

Brežiško glavno ulico so danes preplavili osnovnošolci iz številnih slovenskih šol, ki so se letos potegovali za osvojitev naziva kulturne šole. Razpis in ocenjevanje že enajsto leto pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, letos pa se je nanj prijavilo kar 86 osnovnih šol. Razglasitev sta pripravila JSKD in Osnovna šola Brežice, ki je bila za najkulturnejšo šolo proglašena lani. Najprej so po Brežicah pripravili različne delavnice, nato pa skupen nastop vseh 300 sodelujočih pred občinsko zgradbo. Sklepna prireditev pa je potekala v Domu kulture, kjer so se po uvodnih pozdravih z muzikalom Čisto navaden dan predstavili učenci in učitelji brežiške osnovne šole.

Naziv najkulturnejša šola je najvišje priznanje JSKD-ja na področju kulture za osnovne šole. Letos je bila za najkulturnejšo šolo leta 2014 proglašena ljubljanska Osnovna šola Ledina. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Osnovna šola Ledina v svoji več kot 150 let dolgi zgodovini ves čas razvijala pojem dobre šole. Šola uspešno povezuje vse tri nacionalne nosilne projekte: Unesco, Eko in Zdravo šolo, učenci pa lahko sodelujejo tudi pri številnih razstavah, natečajih, interesnih dejavnostih in javnih nastopih. V zadnjih treh letih se največji presežki kažejo na literarnem področju. Učenci so z mentorji izdali šest knjig, med katerimi so bile nekatere nagrajene tudi v tujini. Imajo več literarnih glasil, literarne prispevke pa objavljajo tudi v različnih revijah.

Po podelitvi priznanj je krovna voditeljica kulturne šole na tej ljubljanski šoli Katarina Rigler Šilc povedala, da so presenečeni in laskavega naslova niso pričakovali. K temu je še dodala: "Na naši šoli se trudimo, da učencem privzgojimo lepe navade, od pozdravljanja do lepega obnašanja v jedilnici in hoje po stopnicah, ampak ta naziv smo si prislužili s kulturno dejavnostjo v ožjem smislu. Dobri smo namreč v literarni dejavnosti, v klekljanju, likovni dejavnosti, pridobivamo si dobre nagrade tudi na področju pevskih zborov."

Komisija JSKD-ja je s posebnimi priznanji nagradila tudi šole, ki izstopajo na posameznem kulturnem področju. To so: OŠ Notranjskega odreda Cerknica (likovna dejavnost), OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen (zborovska dejavnost), OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica – Podružnična šola Zgornja Ložnica (lutkarstvo), OŠ Naklo (folklora), OŠ Belokranjskega odreda Semič (film in video), OŠ Dobova (ples), OŠ Frana Roša Celje (literatura in novinarstvo), OŠ Lava Celje (kulturna dediščina), OŠ Miklavž pri Ormožu (debatni klub) in OŠ Antona Aškerca Velenje (medgeneracijsko povezovanje). Kulturna šola leta 2014 v kategoriji velike šole je postala OŠ Frana Rozmana - Staneta Maribor, kulturna šola leta v kategoriji srednje velike šole pa OŠ III Murska Sobota. Za kulturni šoli leta v kategoriji male in podružnične šole so razglasili kar dve in to: OŠ Mokronog in dvojezično OŠ Dobrovnik. Nagrajene šole so si prislužile udeležbe na seminarjih, ki jih za mentorje pripravlja JSKD-ja, najboljše štiri pa še letno naročnino na strokovni reviji Mentor in Folklornik.

Izbor kulturne šole poteka že 11. leto
S projektom Kulturne šole želi JSKD predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. Želi, da bi projekt spodbujal šole, da bi učencem ponudile čim bolj kakovostne, raznolike in predvsem brezplačne kulturne dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula, so sporočili iz JSKD-ja. Njegov direktor Igor Teršar pa je ob sklepu podelitve povedal: "Po enajstih letih je projekt Kulturna šola dal 200 osnovnih šol z nazivom kulturna šola, opažamo vedno več dejavnosti v osnovnih šolah, kar pomeni, da kulturne dejavnosti v šolah dobivajo vedno več prostora in tudi letošnji izbor in razglasitev kulturne šole leta to dokazuje."

Lani je priznanje za najkulturnejšo šolo prejela Osnovna šola Brežice, kjer nadaljujejo bogato kulturno dejavnostjo. Marija Lubšina Novak, ravnateljica Osnovne šole Brežice, je zadovoljna, da se kulturne dejavnosti še krepijo in širijo. Ob tem dodaja: "Mislim, da smo vse leto držali tempo, ki ga že sicer imamo. Trudimo se, da izboljšujemo kakšne zadeve, in mislim, da je to to. Kakšna ideja sicer še pade in takrat jo povzamemo in jo poskušamo izvesti. Letos začenjamo projekt Rastoče knjige, v katerega bomo povabili vse naše pobratene šole, pa tudi letošnjo zmagovalko."

Za MMC Goran Rovan

Osnovna šola Ledina najbolj kulturna šola