Po dolgih letih političnih preigravanj in pogajanj bo spodnje Podravje jeseni vendarle dobilo novo šolo za otroke s posebnimi potrebami. Foto: Danijel Poslek
Po dolgih letih političnih preigravanj in pogajanj bo spodnje Podravje jeseni vendarle dobilo novo šolo za otroke s posebnimi potrebami. Foto: Danijel Poslek

Po dolgih letih političnih preigravanj in pogajanj bo spodnje Podravje jeseni vendarle dobilo novo šolo za otroke s posebnimi potrebami. Da je gradnja končana, je na seji kolegija spodnjepodravskih županov povedal ptujski župan Miran Senčar.

"Izvajalec je konec gradnje objavil konec maja, narejen je bil kakovostni pregled gradnje, nato pa zapisane vse pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene. Glavni izvajalec ima do konca tega meseca čas, da pomanjkljivosti odpravi, vse skupaj pa gre potem na tehnični pregled," pojasnjuje ptujski župan in dodaja, da nobena izmed ugotovljenih pomanjkljivosti ni takšna, da se je ne bi dalo prebroditi.

Skupna vrednost projekta je štiri milijone evrov, občine bodo skupaj zagotovile 1,8 milijona. Od tega je ptujska mestna občina prispevala nekaj več kot 600 tisočakov, nekaj izmed občin pa še vedno ni poravnalo svojega dela obveznosti, skupno manjka še 246 tisočakov. Tako Hajdino še čaka plačilo 50 tisoč evrov.

"Mi smo se dogovorili, da bomo sofinancirali v dveh obrokih. Lani smo tako zagotovili 50 tisoč evrov, v skladu s proračunom, ki smo ga letos sprejeli, pa imamo dodatnih 50 tisoč evrov, ki jih bomo tudi poravnali. Mi smo absolutno za to, da se vse poravna, kajti šola je nujno potrebna," vse strahove o tem, da Hajdina ne bi izpolnila svojih obveznosti, zavrača župan Stanko Glažar.

Tudi v Dornavi, kjer so sprva nasprotovali sofinanciranju, so zdaj odločeni, da svoj del sredstev za novo šolo poravnajo. A kot pojasnjuje župan Rajko Janžekovič, za plačilo njihovega deleža, ki znaša 72 tisoč evrov, obstaja pogoj.

"V naslednjih dveh letih bomo mi ta znesek poravnavali. Pogoj, da to plačamo, pa je, da mestna občina Ptuj poravna vse materialne stroške za svoje otroke, ki obiskujejo osnovno šolo v naši šoli v Dornavi. In ko bomo imeli podpisano pogodbo z njihove strani, bomo takoj podpisali to pogodbo o financiranju nove šole," je jasen Janžekovič, ki pojasnjuje, da od Ptuja pričakujejo plačilo materialnih stroškov v vrednosti nekaj čez 90 tisoč evrov.

Še največ težav pri plačilu zdaj povzroča Destrnik, ki bi lani in letos moral zagotoviti skupno 70 tisoč evrov, pa jih očitno ne bo. Zakaj ne? "Nič ne bom pojasnjeval, nobenih izjav ne bo," tako na to vprašanje odgovarja župan Vladimir Vindiš, ki tudi kolegom županom ni želel pojasniti svoje odločitve. Dejstvo pa je, da tudi trma te občine odprtja šole ne more ogroziti, lahko pa povzroči nova trenja med spodnjepodravskimi občinami, saj bo tudi delež Destrnika nekdo moral poravnati.