Novo ptujsko osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami so po dolgoletnih prizadevanjih lani septembra vendarle začeli graditi, a se je prvič gradnja ustavila že na začetku letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Novo ptujsko osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami so po dolgoletnih prizadevanjih lani septembra vendarle začeli graditi, a se je prvič gradnja ustavila že na začetku letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
OŠ Ljudevita Pivka, stara stavba
Stara stavba OŠ Ljudevita Pivka. Foto: MMC RTV SLO

Novo ptujsko osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami so po dolgoletnih prizadevanjih lani septembra vendarle začeli graditi, prvič pa se je gradnja ustavila na začetku letošnjega leta. Zdaj pa se zgodba očitno ponavlja. "Gradnja se ni ustavila, ampak prekinila. Letos so bile volitve, kar pomeni, da občine nimajo sprejetih proračunov in nimajo zagotovljenih sredstev za nadaljevanje gradnje," razloge za prekinitev del opisuje vodja projekta na ptujski mestni občini Mojca Horvat.

Mestna občina Ptuj je svoj del sredstev sicer že zagotovila in tudi porabila, zdaj so na potezi preostale občine soustanoviteljice, da v proračunih zagotovijo potrebna sredstva. Večina je investicijo vključila v financiranje za prihodnji dve leti. "V skladu z dogovorom občine zdaj umeščamo sredstva v proračuna za prihodnji dve leti. Mi bomo v našem proračunu zagotovili 90 tisoč evrov za vsako leto," pojasnjuje župan Kidričevega Anton Leskovar, ki sicer dopušča možnost, da bi bila šola dokončana že prihodnje leto, a je po njegovem mnenju to zelo malo verjetno.

"Prekinitev naj bi trajala približno do marca, če pa se na kolegiju županov dogovorijo za nadaljevanje del že na začetku prihodnjega leta, potem imamo lahko odprtje šole že prvega septembra. A pogoj za to so zagotovljena sredstva," pa o možnostih predčasnega dokončanja šole razmišlja Antun Daljavec, direktor podjetja GP project ing, ki izvaja gradnjo.

Odprtje šole že septembra prihodnje leto je obljubil tudi nekdanji ptujski župan Štefan Čelan, a dejstvo je, da je to zelo malo verjetno, kar priznava tudi zdajšnji ptujski župan Miran Senčar. "Finančno stanje ni takšno, da bi si lahko dokončanje šole privoščili že prihodnje leto. Jaz bi bil tega izredno vesel in neke minimalne možnosti za to sicer obstajajo, a je veliko verjetneje, da bo šola odprta septembra 2016," ocenjuje Senčar, kar pa torej pomeni, da bo 75 otrok s posebnimi potrebami šolo še nekaj časa obiskovalo v zdajšnji povsem dotrajani stavbi.

Nekaj odgovorov na vprašanje, kdaj bodo občine zagotovile denar za nadaljevanje gradnje, naj bi bilo znanih na začetku decembra, ko se bodo župani spodnjega Podravja na to temo vnovič srečali. Je pa za prihodnje leto obljubljenih tudi približno pol milijona evrov, ki jih je za ta namen v državnem proračunu rezerviralo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.