Za dobro počutje so poskrbele tudi mažoretke z Božičkovimi kapami. Foto: Goran Rovan
Za dobro počutje so poskrbele tudi mažoretke z Božičkovimi kapami. Foto: Goran Rovan
Obiskovalce je najbolj ogrel Vlado Kreslin. Foto: Goran Rovan
V Krškem so prvič postavili tudi umetno drsališče. Foto: Goran Rovan

Ta je na ulice privabil številne domačine, ki so v predbožičnem vzdušju našli čas za druženje in zabavo.

Prireditev Praznični vikend se je začela z božično-novoletnim sejmom ter glasbo in plesom. In to kar na mestni ulici, pred obnovljeno Mencingerjevo hišo. Toplejše vreme in pester program sta pripomogla, da je staro mestno jedro Krškega pet oživelo in sprejelo številne obiskovalce. Ti so lahko uživali v nastopih Vlada Kreslina in drugih, vse od Pihalnega orkestra Krško, mažoretk Mažoretnega kluba Baton, Folklorne skupine DKD Svoboda Senovo do pevk izpod Bočja ter fantovske vokalne skupine Lavrenciji z Rake. Za najmlajše so pripravili vrsto ustvarjalnih delavnic v Mestnem muzeju in Mencingerjevi hiši, obiskal jih je tudi dedek Mraz.

Seveda so se Prazničnega vikenda udeležili tudi slavni Krčani: Josipina Hočevar, Janez Vajkard Valvasor in Janez Mencinger. Predsednica sveta KS mesta Krško Jožica Mikulanc in podžupanja občine Krško Ana Somrak sta slavnostno prižgali lučke na smrečicah ter na ta način simbolično odprli prireditev v starem mestnem jedru. Župan občine Miran Stanko pa je v svojem nagovoru krajanom poudaril, da želi občina Krško s tem dogodkom oživiti staro mestno jedro in da si bo prizadevala, da ta postane tradicionalen. Svoja vrata sta ta konec tedna odprla tudi Mestni muzej in Mencingerjeva hiša, kjer so med drugim prikazali peko kruha v obnovljeni peči in sušenje sadja v obnovljeni sušilnici. Obiskovalci pa so si lahko ogledali in tudi kupili izdelke lončarskega ateljeja Bernhard manufaktura.

Praznični vikend sta pripravili občina Krško in Krajevna skupnost mesta Krško v sodelovanju s tamkajšnjim Mladinskim centrom, Kulturnim domom, njunima enotama Mestni muzej in Galerija, Valvasorjevo knjižnico, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Centrom za razvoj podeželja, Zvezo prijateljev mladine Krško, Centrom za socialno delo, Centrom za podjetništvo in turizem ter drugimi društvi in organizacijami. Pri pripravi programa so sodelovali tudi številni prostovoljci. Med njimi so izbrali tudi naj prostovoljca leta 2013. Pri tem se je kot najbolj prizadeven, inovativen in vsestranski izkazal Žiga Bašek.

Za MMC Goran Rovan