Piratska stranka mora zbrati 5000 podpisov, časa imajo do 1. junija. Če jim uspe, bo predlog obravnaval državni zbor. Foto: BoBo
Piratska stranka mora zbrati 5000 podpisov, časa imajo do 1. junija. Če jim uspe, bo predlog obravnaval državni zbor. Foto: BoBo

Več zaporednih županskih mandatov se je po mnenju Piratske stranke izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oz. občinski svet pa je "podaljšek župana", je ob začetku zbiranja podpisov dejal sekretar stranke Jasmin Feratović.

Po njegovih besedah želijo s tem spodbuditi tudi alternativo in več konkurence na lokalni ravni, da se bodo za kandidaturo odločali tudi tisti, ki bi sicer kandidirali, pa se zaradi "moči lokalnih šerifov" za to ne odločijo.

Skupnost občin: Omejitev naj velja za vse politične funkcionarje

Na podan zakonski predlog so se že odzvali tudi v Skupnosti občin Slovenije, kjer predlogu ostro nasprotujejo. Prepričani so, da gre zgolj za preusmerjanje pozornosti, s čimer se "v zelo dobro delujoči sistem lokalne samouprave, kar občine zanesljivo so, poskušajo vnašati rešitve, ki lahko v osnovi zamajajo enega redkih dobro delujočih sistemov v državi," so zapisali v odzivu.

Poudarjajo, da se je obenem treba zavedati, da mandat župana v Sloveniji traja zgolj štiri leta, zlasti večji projekti pa potrebujejo vsaj dva mandata za njihovo uresničitev. Menijo tudi, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, volivci pa so tisti, ki odločajo, koga bi radi imeli za svojega predstavnika.

Če bi veljala omejitev števila mandatov županov, pa bi bilo po njihovem mnenju pravilno, da omejitev števila mandatov velja za politične funkcionarje, tako na lokalni kot državni ravni, so še zapisali.

Zbrati morajo 5000 podpisov

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednico DZ-ja, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov.

Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednica DZ-ja po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisov podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Pirati bi omejili županske mandate