Župan Podčetrtka Peter Misja je pojasnil, da bodo najprej grad popolnoma zaprli, saj ga je treba stabilizirati, prav tako je treba popraviti streho in očistiti okolico. K ureditvi bodo povabili kakšnega zasebnega partnerja. "Želimo si čim prej urediti teraso, s katere se ponuja lep razgled na Kozjansko, Obsotelje in Hrvaško Zagorje. V načrtu je tudi ureditev kašče," pravi Misja.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Grad Podčetrtek, ki so ga prodajali že več kot 20 let, je bil v večinski lasti družine Zečević. Občina Podčetrtek je leta 2006 na lastne stroške obnovila streho, saj je v zadnjih dveh desetletjih grad vidno propadal, notranjost je bila popolnoma izropana, stavba pa v veliki meri poškodovana, če ne že uničena.

Misja ocenjuje, da bo obnova spomeniško zaščitenega gradu, ki spada med najstarejše gradove v Sloveniji, izjemno zahtevna in tudi draga. Grad, ki se prvič omenja leta 1261, je bil temeljito prenovljen leta 1874 in v času po potresu na Kozjanskem leta 1974. Zadnji pravi lastnik gradu, ki se razteza na 2626 kvadratnih metrih, je bila do leta 1945 družina Attems. Attemsi so ga leta 1682 kupili od tedanje države. Grad je bil tedaj temeljito prezidan in opremljen v baročnem slogu. Po letu 1945 je postal ljudska last. Pred postopnim ropanjem so rešili le nekaj umetnin, ki jih danes hrani Posavski muzej v Brežicah.

Leta 2016 se je za nakup sicer zanimal britanski poslovnež indijskega rodu, ki ga je nameraval obnoviti in preurediti v prestižni hotel, a do izvedbe ni prišlo.

Mogočna utrdba stoji na vzpetini in se razgleduje po starem trškem jedru Podčetrtka. Ime je dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal v trgu sodnijski in tržni dan.