Dva sporna objekta. Foto: MMC RTV SLO
Dva sporna objekta. Foto: MMC RTV SLO

Na tem območju je s prostorskimi akti in odloki strogo prepovedana vsakršna gradnja ali postavitev objektov. Kljub temu se tu najdejo mobilne počitniške hišice znanega kaskaderja Roka Cvetkova, nekdanjega direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova, pred dnevi obtoženega jemanja podkupnine, in Blaža Jasniča, nekdanjega direktorja Acronija, je za TV Slovenija poroča Eugenija Carl.

Cvetkov je zatrdil, da ne gre za črno gradnjo, temveč da so tu objekti stali že od 50. let prejšnjega stoletja, od njih pa da so ostale ruševine, ki so zdaj obnovljene. "Ničesar nisem gradil, samo sem hiške gor postavil," je izjavil.

Načelnik Upravne enote Koper Bruno Potokar je potrdil, da niso dobili nobene vloge za gradbeno dovoljenje, da pa tam tako ali tako ni dovoljeno graditi ničesar. Poleg tega je tudi za hiške, ki so manj zahtevni objekti, potrebno gradbeno dovoljenje.

Cvetkov je nato zatrdil, da je zakonito vse – voda, elektrika in drugi priključki.

Rižanski vodovod pa je sporočil, da priklop tam ni dovoljen, zanj niso izdali soglasja in tudi vodarine ne plačuje. Komunala pa je dodala, da priklopa na kanalizacijo niso dovolili.

Tudi posnetki iz zraka so pokazali, da tam npr. leta 2006 ni stalo nič, in česar tam ni, tudi dobro desetletje pozneje pač ni mogoče obnoviti.

Velov je sporočil, da je zemljišče zazidljivo in se vanj lahko široko posega. Stika Jasniča TV Slovenija ni našla.

Gradbene inšpekcije pa ni naokoli – kljub trem posredovanjem občine. Za TV Slovenija so pojasnili, da to ni prioriteta, in to podkrepili z merili in pravili, ki jim sledijo.

Trije znani Slovenci gradili brez dovoljenj