Za restavracijo, v kateri bi tradicionalne romske jedi pripravljale romske kuharice in jih stregli romski natakarji, je zagotovljenih 300.000 evrov. Foto: Matek Kristovič
Za restavracijo, v kateri bi tradicionalne romske jedi pripravljale romske kuharice in jih stregli romski natakarji, je zagotovljenih 300.000 evrov. Foto: Matek Kristovič
Mariborčani proti romski restavraciji

Najemno pogodbo bi morali podpisati že pred dvema tednoma, a so se na občini tik pred zdajci umaknili, saj nekateri prebivalci mestne četrti Magdalena romski restavraciji nasprotujejo, tudi zaradi slabih izkušenj z Romi.

Nekateri pa gostilni nasprotujejo, ker želi mestna četrt v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici postaviti večnamenski medgeneracijski center. Zato so odločno zavrnili medijska poročanja, v katerih se jih, poudarjajo, neupravičeno obsoja nestrpnosti zoper romsko skupnost. "Mestna četrt Magdalena ne nasprotuje romski gostilni, ampak odločno vsakršni gostinski dejavnosti v spomeniško zaščitenih objektih na Gorkega 34, in še naprej podpira načrtovane projekte medgeneracijskega centra," so zapisali v sporočilu za javnost.

Fištravec: Prostora je dovolj za vse
Fištravec je ob podpisu najemne pogodbe povedal, da se bo udeležil zbora občanov in se pogovoril z njimi. Prepričan je, da je medgeneracijski center še vedno mogoče vzpostaviti, če bo mestna četrt konkretno delala na tem. "Tam je toliko prostora, da to sploh ni problem. To so komplementarne vsebine," je dejal.

Tudi predsednik združenja Epeka Peter Tomaž Dobrila pravi podobno: "Naš projekt vključuje, ne izključuje. Gre za postopno urejevanje kulturne dediščine, ki je deset let propadala."

Primer socialnega podjetništva
Restavracija Romani kafenava, ki jo združenje Epeka vzpostavlja v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe Maribor, je primer socialnega podjetništva, ki je financirano iz Evropskega socialnega sklada in ga podpira tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Odprtje je predvideno za spomladi prihodnje leto, v njej pa naj bi zaposlili najmanj pet pripadnikov romske manjšine.

Zbirajo podpise pod peticijo
Del nasprotnikov je medtem že začel zbirati podpise proti restavraciji - pravijo, da so v prve pol ure zbrali malo manj kot 50 podpisov pod peticijo, v kateri med drugim piše: "Zahtevamo ostrejše in odločnejše postopanje mestne četrti Magdalena, ki očitno ni uslišala zahtev svojih občanov!!! Zahtevamo sestanek z županom in mestno četrtjo!"

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri ne razume, zakaj takšno nasprotovanje romski restavraciji. "Romi smo Mariborčani že toliko let. Doslej takšnega sovraštva med prebivalstvom nismo čutili," je dejal. Poudaril je, da želijo s projektom romske restavracije pokazati, da so Romi gostoljubni in da so napačni različni stereotipi, kot na primer, da Romi nočejo delati.

Mariborčani proti romski restavraciji