Za prostornost šol so odgovorne občine, so pojasnili na ministrstvu. Foto: EPA
Za prostornost šol so odgovorne občine, so pojasnili na ministrstvu. Foto: EPA

V OŠ Frana Albrehta Kamnik so bili na primer zaradi pomanjkanja prostorov pouk za dva oddelka 5. razreda prisiljeni organizirati v župnišču.

V OŠ Loka v Črnomlju je leta 2018 močno neurje s točo poškodovalo starejši del šole. Ker z letošnjim šolskim letom ni več v uporabi, bo do konca obnove pouk potekal na kar petih različnih lokacijah – med drugim na podružnicah šole in v bližnji Srednji šoli Črnomelj.
V Osnovni šoli Velika Nedelja so morali zaradi poškodb, ki jih je povzročilo nedavno neurje s točo, začetek pouka prestaviti za en teden, v OŠ Frana Albrehta Kamnik pa je pouk za učence dveh oddelkov 5. razreda stekel v prostorih župnišča na Šutni.

Sporen pouk v župnišču?

Zadnje je sicer pretekli teden zmotilo poslanca SD-ja Marka Koprivca, ki je na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovil poslansko vprašanje. Zanimalo ga je, ali je ministrstvo dalo soglasje za izvedbo pouka v župnišču in kako bo v župnišču poskrbljeno za laičnost javnega osnovnošolskega izobraževanja.

Za prostornost šol odgovorne občine

Na ministrstvu za šolstvo so v povezavi s tem pojasnili, da je zagotavljanje prostorov osnovne šole v pristojnosti občin, prav tako pa tudi dajanje soglasja o tem, ali naj pouk poteka kje druge. Ministrstvo izda soglasje le za primere, ko se v prostorih šole izvaja verouk ali konfesionalni pouk religije, če v občini za tako dejavnost ni drugih primernih prostorov, so navedli.

Na Občini Kamnik pojasnjujejo, da je bila občina od vodstva šole pravočasno obveščena o tem, kje bo potekal pouk, in se je s tem tudi strinjala. "Ta lokacija se je kot dobra izkazala že v času gradnje sosednje šole, OŠ Toma Brejca, ko so otroci prav tako pouk obiskovali v nekdanjem vrtcu v prostorih ob župnišču," so navedli. Navajajo še, da je morala OŠ Frana Albrehta del pouka preseliti v župnišče zaradi pomanjkanja prostih učilnic in številčno močnih generacij otrok na matični šoli.

Na ministrstvu za izobraževanje še dodatno pojasnjujejo, da mora biti pri pouku, ki se izvaja v župnišču, zagotovljena avtonomija šolskega prostora, kar pomeni, da se mora izvajati v učilnici, ki ni opremljena z verskimi simboli.