V Skupnosti občin Slovenije vztrajajo pri 536 evrih povprečnine. Foto: Reuters
V Skupnosti občin Slovenije vztrajajo pri 536 evrih povprečnine. Foto: Reuters

V Skupnosti občin Slovenije, enem izmed interesnih združenj, torej zagovarjajo stališče, da bi država občinam letos namenila povprečnino v višini 536 evrov, kar je 3,5 evra več, kot je pripravljena sprejeti vladna stran. Stališče ministrstva za finance pojasnjuje državna sekretarka Marija Janc: "Smo se pogajali in se skušali približati tudi pričakovanjem občin in tako smo prišli do treh evrov. Kar pomeni, da nekaj več je vseeno bilo občinam dano."

Da bi vlada lahko popustila za pol evra na prebivalca, kar bi jo letno stalo milijon evrov, je bilo mogoče slišati v Podčetrtku. A člani predsedstva skupnosti občin so prepričani, da je to premalo, vlado pa pozivajo, naj - tako kot je prisluhnila sindikatom - prisluhne tudi lokalnim skupnostim. Jože Kužnik, župan občine Polzela, ob tem dodaja: "Je pa dejstvo, da se je pogajati s sindikati, ki jih je toliko in toliko tisoč, nekaj popolnoma drugega, kot pogajati se z župani, ki nas je v Sloveniji 212."

Župani občin, ki so povezane v skupnost občin pa še poudarjajo, da bo tudi želenih 536 evrov premalo za opravljanje vseh, z zakonom določenih nalog. Župan Slovenske Bistrice, Ivan Žagar, opozarja, da "občine ne bodo več v stanju izpolnjevati osnovnih nalog, ki jih morajo". "Govorimo o predšolski vzgoji, socialnem področju in vseh ostalih. Da sploh ne govorimo o investicijskem delu in tudi o tekočem vzdrževanju infrastrukture." Sicer pa je Združenje občin Slovenije, torej druga interesna skupina občin, pripravljeno sprejeti morebitni predlog povprečnine v višini 533 evrov in pol.