Organizatorji si želijo, da bi s to prireditvijo romska kulinarika postala še bolj prepoznavna. Foto: Sandi Horvat
Organizatorji si želijo, da bi s to prireditvijo romska kulinarika postala še bolj prepoznavna. Foto: Sandi Horvat
Pušča, romsko naselje, Dnevi Pušče
Skupni program je sooblikovalo deset društev, večina s sedežem v domači krajevni skupnosti. Foto: Sandi Horvat

"V samo organizacijo so se vključile številne romske organizacije, ki bodo s svojim programom in prispevkom pripomogle, da bodo Dnevi Pušče postali ponos naše krajevne skupnosti," je prepričan predsednik zveze Preporod Darko Rudaš.

Skupni program je sooblikovalo deset društev, večina s sedežem v domači krajevni skupnosti.

Delo in zabava
V četrtek bodo Dneve Pušče odprli s konferenco Močne ženske - močna družba. Sledili bodo še zaposlitveni sejem za Rome, športne igre na prostem in glasbeno-zabavne aktivnosti.

Petek bo namenjen predstavitvam tekočih projektov, v katerih sodelujejo Romi, obiskovalci pa bodo pokusili tudi okusno romsko kulinariko in se zabavali v uličnih družabnih igrah.

V soboto romska veselica
"Želimo si, da bi s to prireditvijo romska kulinarika postala še bolj prepoznavna in bi se kot produkt za večinsko prebivalstvo lahko aktivno uvrstila tudi na evropsko tržišče,"
je na današnji novinarski konferenci na Pušči izpostavila predsednica Romskega kulturno-turističnega društva Pušča Sonja Horvat, ki ima za seboj izdanih že kar nekaj publikacij na temo romske kulinarike.

Tridnevni dogodek v občini Murska Sobota bodo v soboto sklenili z romsko veselico, s katero bodo obudili pol stoletja staro tradicijo romske veselice. Obiskovalci bodo med drugim lahko brezplačno pokusili eno od romskih specialitet, "cipe" oziroma svinjsko kožo, pečeno na odprtem ognju.

Zadnji dan bo obarvan tudi dobrodelno, saj bodo organizatorji zbirali prostovoljne prispevke za nakup novega gasilskega vozila Gasilskega društva Pušča.