V romski zvezi menijo, da bi v Žabjaku morali nujno poloviti potepuške pse, ki ogrožajo tako tamkajšnje prebivalce naselja kot mimoidoče. Foto: MMC RTV SLO
V romski zvezi menijo, da bi v Žabjaku morali nujno poloviti potepuške pse, ki ogrožajo tako tamkajšnje prebivalce naselja kot mimoidoče. Foto: MMC RTV SLO
Žabjak
Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič meni, da so za svoje pse odgovorni njihovi lastniki v romskih naseljih, ki morajo za njih poskrbeti enako kot drugi državljani. Foto: Bogdan Miklič

Zveza Romov za Dolenjsko je sporočila, da je predstavnik Pošte Slovenije Roman Tavčar povedal, da so dostavo pošte v največje novomeško romsko naselje začasno ustavili, ker po napadu na poštarja pošte nihče noče raznašati.

Pošta Slovenije bi rada zdaj zaposlila pismonošo romskega rodu, s čimer pa se v romski zvezi ne strinjajo, saj menijo, da bi v takem primeru šlo za diskriminacijo. "Tudi mi smo se skupaj z romskim svetnikom vključili v iskanje nekoga, ki bi za štiri ure opravljal to delo, a ga ne najdemo. Vsak, s katerim smo se pogovarjali, se izgovarja, da mu bodo potem odtegnili socialno pomoč," pa je ob tem povedal Janez Doltar z novomeške občine.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič je dodal, da so proti omenjenemu predlogu tudi zato, ker naj bi Romi imeli pomisleke glede tega, koliko bi lahko svojemu rojaku pismonoši sploh zaupali.

Miklič je tudi opozoril, da bi morali v Žabjaku nujno poloviti potepuške pse, ki ogrožajo tako tamkajšnje prebivalce naselja kot mimoidoče. Dodal je, da so zadnjo takšno akcijo tam izvedli leta 2013, ko so v občinsko zavetišče odpeljali več kot sto psov, vodja zavetišča Marjan Turk pa je po navedbah zveze na omenjenem sestanku opozoril, da mu Mestna občina Novo mesto takratnega odvoza 65 psov ni plačala.

Zveza Romov za Dolenjsko bo o navedeni težavi obvestila vodstvo novomeške občine in mu predlagala, naj denar za odlov potepuških psov v romskih naseljih zagotovijo iz občinske postavke za romsko skupnost.

Za pse morajo poskrbeti lastniki
Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič je povedala, da bo moral romske potepuške pse poloviti občinski koncesionar oz. zavetišče Turk. Občina za to ne bo zagotavljala dodatnih sredstev, za svoje pse pa so odgovorni tudi njihovi lastniki v romskih naseljih, ki morajo za te poskrbeti enako kot drugi državljani, je še dejala Čadonič Špeličeva.

Poštarja porinili z motorja
Na Policijski upravi Novo mesto so za STA pojasnili, da naj bi po ugotovitvah policistov oškodovani pismonoša 18. maja z mopedom povozil psa. 19-letni osumljenec iz Kočevja naj bi ga zato porinil, da je padel z motorja in ga udaril ter s tem lažje poškodoval.

Policisti okoliščine kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe še preverjajo in bodo po končani preiskavi osumljenca ovadili. Sprožili so tudi postopek zaradi kršitev zakona o zaščiti živali, so še sporočili z novomeške uprave.