Na novomeškem centru za socialno delo (CSD), kjer nimajo niti ene same postelje, je prijavljenih 100 ljudi, med njimi dobra polovica Romov. Foto: Jože Žura
Na novomeškem centru za socialno delo (CSD), kjer nimajo niti ene same postelje, je prijavljenih 100 ljudi, med njimi dobra polovica Romov. Foto: Jože Žura

Možnosti za dodelitev hišnih številk so tudi na nezakonitih stavbah in s tem prijave prebivališča zakonodaja omogoča, a si jo pristojne ustanove razlagajo po svoje. Prijava prebivališča je osnova za pridobitev osebnih dokumentov in uporabo socialnih in drugih storitev.

Na naslovu Brezje 12 je prijavljenih kar 320 Romov, predvsem iz naselja Žabjak, ki je na drugi strani regionalne ceste med Novim mesto in Mirno Pečjo. Izidor Jerala z urada za okolje in prostor novomeške občinske uprave je povedal, da so Romom omogočili, da se prijavijo na tem hišnem naslovu, ki je v lasti novomeške občine, ker drugih možnosti ni.

Na novomeškem centru za socialno delo (CSD), kjer nimajo niti ene same postelje, pa je prijavljenih 100 ljudi, med njimi dobra polovica Romov. Direktor CSD-ja Novo mesto Alojz Simončič je povedal, da so se prijavili brez njihove vednosti in da upravna enota prejemnika denarno socialne pomoči, če nima druge možnosti, prijavi na sedež CSD-ja, vendar jih o tem ne obvesti.

Ker so Romi prijavljeni na enem naslovu, dejansko pa stanujejo drugje, to povzroča številne težave, pravi predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in dodaja, da so težave pri dostavi poštnih pošiljk, obiskih zdravnikov na domu in vseh drugih institucij, ki se ukvarjajo z romsko problematiko. Rešitev za prijavo dejanskega prebivališča je znana, to je hišna številka, saj drugače prebivališča ni mogoče prijaviti, pravi vodja pristojnega oddelka upravne enote Novo mesto Mihelca Lakner.

Na posvetu o tej pereči problematiki je Izidor Jerala poudaril, da 7.a člen Zakona o prijavi prebivališča omogoča podelitev hišne številke tudi na nezakonito zgrajeni stavbi, če je v katastru stavb. Večina stavb v Žabjaku ima v tem katastru svojo številko.

Tolmačenja zakonodaje, kako to izpeljati, so bila različna, zato naj bi v mesecu dni nejasnosti razrešili na sestanku med občino, novomeško upravno enoto in geodetsko upravo, ki podeljuje hišne številke.