Izola je bogatejša za prenovljen arehološki park. Foto: BoBo
Izola je bogatejša za prenovljen arehološki park. Foto: BoBo

Nova podoba arheološkega parka je vidna že od daleč. Najdragocenejši del parka, dva rimska mozaika, namreč pokriva zaščitna streha, ki je obiskovalec ne more zgrešiti. Spomenik državnega pomena poleg dveh restavriranih mozaikov zdaj ponuja še pomembno novost - interpretacijski center.

Vodja projekta Irena Lazar je ob tem dejala, da je za obiskovalce najpomembnejše to, da bodo lahko končno videli odkrite mozaike. "Vzpostavili smo poseben center za obiskovalce v povezanih zabojnikih. Za vse tiste, ki na terenu težko razumejo, kaj pomeni mozaik, smo v centru skušali pričarati vtis, kako so ljudje v vili živeli."

Pomemben del bogate rimske dediščine je bilo pristanišče, ki je še danes vidno pod gladino. Za ljubitelje potapljanja so pripravili poseben program podvodnih ogledov. "V okvir našega arheološkega parka smo vključili tudi podvodno arheološko pot, ki bo omogočala ogled posameznih točk na ostankih rimskega pristanišča, ki bodo govorile o tem, kje je potekal pomol, kakšno gradivo je bilo najdeno in podobno."

Arheološki park je brez dvoma pomembna pridobitev za turizem. Prav bi bilo, da bi lokalni operaterji dobro poskrbeli za promocijo in sodelovali pri najširšem uveljavljanju tega pomembnega spomenika. Park bo odslej ob lepem vremenu odprt vsak dan od 17h do 20h.

V Izoli prenovljen arheološki park
V Izoli prenovljen arheološki park