Po mnenju razširjenega kolegija Ortopedske bolnišnice Valdoltra je Bešič Loredan neprimeren kandidat za člana sveta. Foto: BoBo
Po mnenju razširjenega kolegija Ortopedske bolnišnice Valdoltra je Bešič Loredan neprimeren kandidat za člana sveta. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je letos zamenjalo člane svetov v 23 javnih zavodih. Štiri nove člane so dobili tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Med njimi je specialist ortopedske kirurgije Danijel Bešič Loredan, nekoč zaposlen v tej ustanovi, ki jo je kot pobudnik Iniciative zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije in nekaterim drugim službam. S tem naj bi si nakopal zamero svojih kolegov, saj očitki, kot pravijo, pogosto niso bili utemeljeni. Napetost je zdaj še večja.

Danijel Bešič Loredan o svoji viziji dela v svetu zavoda Ortopedske bolnišnice Valdoltra pred prvo sejo ne želi govoriti. Kot pobudnik Iniciative zdravnikov je pred slabimi tremi leti opozarjal smiselno in transparentno porabo javnih sredstev. Nato se je odločil za delo v Švici. Ob vrnitvi je bil v igri za ministra, zdaj je zasebnik.

Po mnenju razširjenega kolegija Ortopedske bolnišnice Valdoltra je Bešič Loredan neprimeren kandidat, z dvomljivo integriteto in kot tak ne more opravljati nadzorne funkcije, je odločen direktor Radoslav Marčan, ki je o nestrinjanju že obvestil predsednika vlade in ministrico za zdravje: "Izvaja konkurenčno dejavnost in je z neutemeljenimi ter neresničnimi izjavami o mobingu, preskakovanju čakalnih vrst, sumih korupcije in omejevanju mladih zdravnikov povzročil Ortopedski bolnišnici Valdoltra izjemno škodo z moralnega in vrednostnega vidika."

Ko je bil Bešič Loredan še zaposlen v Valdoltri, mu menda konflikti s kolegi niso bili tuji. Vodja ambulantne službe, specialist ortopedije Ervin Skomina, o potezi nekdanjega kolega ne želi ugibati: "Glede na vse izkušnje, ki jih imamo z njim, je težko napovedati nekaj dobrega. Se pa spominjam, da je, preden je odšel, govoril o privatizaciji te bolnišnice in da naj bi bil on pri tem pomemben člen. Tako, da se mogoče vrača zaradi nekega osebnega interesa."

Kolegi kirurgi odločitve Bešiča Loredana niso dobro sprejeli, je še dodal Skomina in potrdil, da so nekateri strokovnjaki napovedali odhod, če se bo to res zgodilo.