Radoslav Marčan, direktor Valdoltre. Foto: Radio Koper
Radoslav Marčan, direktor Valdoltre. Foto: Radio Koper
Valdoltra
Nova oprema. Foto: Radio Koper
Valdoltra
Projekt je vreden dobrega pol milijona evrov. Foto: Radio Koper

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra bodo prihodnji teden začeli operirati v dveh obnovljenih operacijskih dvoranah. Za prilagoditev prostorov in del nove opreme so za zdaj porabili približno 330.000 evrov, prihodnje leto pa nameravajo še preostali del obstoječe opreme zamenjati z novo. Skupaj bo naložba stala dobrih 600.000 evrov, kar pa je občutno manj od še lani predvidenega projekta, vrednega 3.000.000 evrov, ki se zaradi zapletov z razpisi za izvajalce del nikoli ni uresničil.

Glavna prednost dveh obnovljenih operacijskih dvoran bo operiranje v nadtlaku, kar preprečuje kroženje mikroorganizmov, s tem pa operacija za pacienta postane tudi bistveno varnejša.

Glavna medicinska sestra Gorana Furlanič je povedala: "Vsekakor je to dvig standarda, ki ga bomo nudili našim pacientom. Kar se tiče osebja, pa omogoča boljšo komunikacijo, boljšo medsebojno povezanost in nam bo skrajšalo določene poti."

V povprečju naredijo 4.600 operacij letno. S prihodnjim letom, ko naj bi bili operacijski dvorani opremljeni z vso novo opremo, bi lahko program povečali za najmanj 30 odstotkov, a le, če bi potrebna sredstva odobrila država, poudarja direktor ustanove Radoslav Marčan: "Moja vizija je, da bo tega denarja verjetno čedalje manj, in osebno mislim, da se moramo usmeriti v tržno dejavnost, samoplačnike, in skozi to pridobiti sredstva, ki jih bomo lahko naprej vlagali in na ta način izboljšali finančno situacijo."
Letni proračun bolnišnice obsega 20.000.000 evrov, približno 500.000 je še načrtovanega denarja od samoplačnikov. Ti so večinoma tujci, prihajajo pa iz arabskih in nekdanjih jugoslovanskih držav, hitro pa se odpira ruski trg.
Več lahko slišite v prispevku Radia Koper.