Premierka se je dopoldne sestala s kirurgom Danijelom Besičem Loredanom glede prevzema ministrstva za zdravje. Foto: BoBo
Premierka se je dopoldne sestala s kirurgom Danijelom Besičem Loredanom glede prevzema ministrstva za zdravje. Foto: BoBo
Išče se minister za zdravje
Premierka se je sestala s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom

Bešič Loredan je premierki predstavil svojo vizijo razvoja zdravstva, ki je podobna programu Iniciative zdravnikov, v kateri je bil Bešič Loredan dejaven. Po sestanku je novinarjem povedal, da se bo premierka zdaj pogovorila s koalicijskimi partnerji, ponovno pa naj bi se sestala konec prihodnjega tedna.

V dveurnem pogovoru sta se sogovornika dotaknila strokovnih, političnih in osebnih vidikov, torej, kdo Bešič Loredan sploh je. Bešič Loredan je Bratuškovi na srečanju povedal, da v to zgodbo ne vstopa sam in da za njim stoji ekipa. Premierki je predstavil ekipo in kako bi ta delala.

O imenih za zdaj še ne govori, a pravi, da je mogoče o imenih sklepati že iz spremljanja dela nekdanje iniciative zdravnikov in da med njimi ni zdravnikov, ampak pravniki in ekonomisti. Povedal je le, da bi bil v ekipi zdravnikov, ki na ministrstvu ne bi bila zaposlena, ampak bi v njej sodelovala v prostem času, tudi kirurg Erik Brecelj.

Na vprašanje, ali je Bratuškova torej naklonjena njegovi viziji, je Bešič Loredan odgovoril, da je to vprašanje za premierko, ki pa naj izjav danes ne bi dajala. Bešič Loredan je povedal še, da bo minister postal, če bodo s koalicijo našli skupno pot.

"Zmenila sva se, da predsednica vlade opravi svojo nalogo in se pogovori s koalicijskimi strankami ter se nato v doglednem času srečava še enkrat in se pogovarjava naprej," je o nadaljnjih korakih še pojasnil Danijel Bešič Loredan.

Bratuškova med možnostmi omenila tudi, da bi ministrstvo vodila sama
Bešič Loredan je že pred srečanjem povedal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra za zdravje, najprej pa se mora o tem temeljito pogovoriti z Bratuškovo in ljudmi v svojem krogu. Dodal je, da želi pred kakršno koli odločitvijo počakati na odzive koalicijskih strank. Kot kaže, bi v koaliciji načelno podporo lahko dobil, čeprav mu nekateri očitajo predvsem pomanjkanje političnih izkušenj.

Bratuškova je sicer ob odstopu ministrice Alenke Trop Skaze, ki je ministrsko funkcijo opravljala komaj mesec dni, napovedala, da si bo vzela teden dni časa za premislek, kot eno izmed možnosti, o katerih razmišlja, pa je navedla tudi, da bi lahko vodenje ministrstva začasno prevzela sama.

Išče se minister za zdravje
Premierka se je sestala s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom