Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Zamejen je znotraj baraž, ki so jih postavili maja zaradi izlitja 30 tisoč litrov kurilnega olja iz podtalnega rezervoarja hotela Delfin. Pred dnevi so na območju hotela in marine opravili hidrogeološke raziskave in v nekaterih vrtinah zaznali kurilno olje. V teh naj bi vzpostavili lovišča za njegovo odstranjevanje.

Pri odstranjevanju madeža s pivniki pomaga tudi Služba za varovanje obalnega morja Uprave za pomorstvo.

"Madež je nekako nadzorovan, ker se dogaja znotraj baraž, ki smo jih postavili. Dodaja se več pivnikov in po potrebi se bo z oljnim posnemalcem pobirala nafta ven," pravi direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Do preklica oziroma do sanacije na kopnem se bo kurilno olje ob dežju še naprej izlivalo v morje. Med hidrogeološkimi raziskavami, ki sta jih pred dnevi opravila Geološki zavod Slovenije in Arso, so v treh od enajstih vrtin, globokih od štiri do sedem metrov, zaznali kurilno olje.

V prihodnjih dneh se bodo izvajale meritve ravni podzemne vode in kurilnega olja. Na podlagi terenskih pridobljenih podatkov bo geološki zavod podal strokovne ocene in predloge sanacijskih ukrepov, je pojasnil direktor Hotela Delfin Miloš Milivojevič.

Do teh mora priti čim prej, znova opozarja direktor izolske marine Vladimir Gavran: "To za nas pomeni veliko škodo. Zdaj se v glavnem pogovarjamo o tem, kako preprečiti onesnaženje morja. Kar se poslovne škode tiče, je to seveda zelo pomembno vprašanje, ki ga bomo morali pač tudi obravnavati."

Stroške odvoza načrpane onesnažene morske vode mora poravnati Hotel Delfin. Kot so pokazale meritve prejšnji teden, so kopalne vode na tistem območju kljub občasnim pronicanjem kurilnega olja v morje še neoporečne.

Izola: Večje količine kurilnega olja na območju med hotelom in marino