Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Hrup, ki se razlega iz vojaškega vadišča na Počku, v sredo celo po 23. uri, ponovno vznemirja vsega vajene občane Postojne. Že 10 dni pa zelo otežuje pouk šolarjev na Prestranku. Ravnatelj Goran Uljan je v četrtek predsednico republike, ministra za obrambo ter za vzgojo in izobraževanje, varuha človekovih pravic in občino opozoril na nevzdržne razmere.

"Nizki preleti letal, streljanje, to že vse presega meje zdravega razuma. Otroci popoldan ne morejo v miru narediti domačih nalog, se učiti, ne morejo opraviti tistega najnujnejšega ob zaključku šolskega leta," je Uljan dejal za Radio Slovenija.

Opozoril je tudi na stiske otrok, ki so k nam pribežali iz Ukrajine in obiskujejo njihovo šolo. Ob tem namreč doživljajo velike stiske. "Moram omeniti zgodbo otroka, ki si je ob streljanju in hrupu pokrival glavo, bežal po hodniku, iskal zatočišče, misleč, da je doma," je povedal ravnatelj.

Od države zahteva, naj v primeru nadaljevanja hrupnih aktivnosti poišče nadomestno lokacijo, na kateri bo lahko potekal pouk. Ob tem izraža bojazen, kaj se bo v prihodnosti ob tako intenzivnem onesnaževanju okolja dogajalo s pitno vodo, ki jo ščiti ustava, pijejo pa jo tudi najmlajši. Na občini so z dopisom seznanjeni in ravnatelja podpirajo.

Prestranek: V osnovni šoli nevzdržne razmere zaradi hrupa na Počku