Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor pokriva 18 občin, trenutno pa ima zaposlenih šest inšpektorjev in 18 redarjev. Foto: BoBo
Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor pokriva 18 občin, trenutno pa ima zaposlenih šest inšpektorjev in 18 redarjev. Foto: BoBo

Redarska služba je obravnavala okoli 23.500 prekrškov nepravilnega ustavljanja in parkiranja vozil, kar je za okoli 40 odstotkov več kot leta 2012. Našteli so tudi 72 kršitev javnega reda in miru ter 312 zapuščenih vozil na javnih površinah.

Skupna ocenjena vrednost obravnavanih prekrškov je lani znašala 1,2 milijona evrov, s tem da je dejanska vrednost zaradi možnosti plačila polovice globe nižja. Večkrat se morajo za plačilo kazni zateči k izterjavam. Lani so na pristojni carinski upravi vložili zahteve za prisilno izterjavo neplačanih glob v skupni vrednosti skoraj pol milijona evrov, od tega je carinski urad za zdaj izterjal dobro polovico.

"Kazni na silo ne bomo iskali"
Za letošnje leto so v osnutku proračuna predvideli milijon evrov prihodkov v mariborsko mestno blagajno na račun kazni, a vodja službe Franjo Švajger zagotavlja, da "kazni ne bodo na silo iskali", ampak je omenjena vsota utemeljena le na predvidevanjih.

V zadnjem času so pospešili obravnavo zadev, zaradi česar se je po njegovih ocenah zmanjšalo število pritožb. Prav tako so lani izvedli revizijo delovanja redarstva v prejšnjih letih in pri tem naleteli na veliko stvari v predalih. Pregledali so 3000 zadev in večino jih je še bilo mogoče uspešno rešiti, medtem ko je več kot 200 zadev za skupaj dobrih 10.000 evrov zastaralo.

Nezadovoljstvo med ljudmi in redarji
Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor pokriva 18 občin, trenutno pa ima zaposlenih šest inšpektorjev in 18 redarjev. V zadnjem času se vrstijo anonimne prijave na račun redarske službe, med drugim očitki, da naj bi redarji spravljali denar od kazni v svoj žep. Švajger je poudaril, da to ni mogoče, saj so vsi izdani listki zapisani v sistemu.

Veliko nezadovoljstva naj bi bilo tudi med samimi redarji. Skupinovodja redarstva Robert Merc meni, da so glavni razlog za negodovanje "mizerne" plače.

Pod še posebnim pritiskom so bili redarji na začetku lanskega leta, ko so se na njihov naslov stekali podatki o na tisoče zabeleženih kršitvah s spornih radarjev na mariborskih cestah. Merc je poudaril, da teh podatkov niso obdelovali in kršilcev o njihovih kršitvah niso obveščali, zato so ti prekrški po njegovem mnenju zastarali.