Udeleženci majske
Udeleženci majske "konference". Foto: FAMNIT

Očitajo mu porabo kar 10.000 evrov javnega denarja za zasebno rojstnodnevno zabavo. Po poteh navedb iz pisma smo šli tudi mi in ugotovili, da velika večina navedb drži.

Pismo (ki ni podpisano) gre takole: Rektor Dragan Marušič si je za slavje ob 60. rojstnem dnevu, to je bilo 1. maja letos, z denarjem za izobraževanje in raziskovanje izplačal približno 10.000 evrov javnih sredstev. Ob slavju je bila za potrebe prikrivanja nenamenskega trošenja denarja organizirana "izmišljena" konferenca z imenom DM=60 – kar pomeni Dragan Marušič 60. rojstni dan. Avtor pisma je navedel tudi konkretne primere, domnevne nezakonite, nenamenske in moralno izredno sporne porabe denarja.

Vinska klet, torta, prenočišče
Račun za torto v znesku 137 evrov je izdalo podjetje Bellaria, račun za ogled kleti Santomas in degustacije v znesku 720 evrov je izdal vinar Glavina Nazarij Ludvik, račun za hrano in pijačo v restavraciji Al Mulino (gre za pogostitev prijateljev, sodelavcev, sorodnikov in udeležencev konference) v znesku 3.741 evrov je izdal Aljoša Norbedo, račun za prenočitev vabljenih udeležencev, gre za 55 prenočitev v hotelu Koper, skupaj v znesku 2.857 evrov, so izdale Terme Čatež, ki imajo v lasti omenjeni hotel. Seznam nepravilnosti je še dolg. Vsi računi so bili izdani v prvih dneh maja letos (rektor je imel 60. rojstni dan 1. maja letos), poravnala pa sta ga (s sredstvi za izobraževanje) Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) in Inštitut Andreja Marušiča, ki spadata pod Univerzo na Primorskem. Toliko o vsebini pisma.

Kaj kažejo uradne evidence?
Odpravili smo se preverit omenjene podatke. Uradno dostopna evidenca Supervizor, za katero stoji protikorupcijska komisija, do centa potrjuje vse prej omenjene transakcije. Ujemajo se tudi prejemniki denarja, plačnik pa je bila v vseh navedenih primerih univerza.
Preverili smo tudi obstoj same konference. Na njej je bilo 40 udeležencev, že iz dnevnega reda pa je razvidno, da so gostje del obveznost opravili tudi v vinski kleti.

Rektor molči
In kaj na to poreče rektor. Pravzaprav nič, njegova služba za stike z javnostjo nas je že včeraj naslovila na dekanijo Famnita, ki je formalno organiziral konferenco. Od tam pa v celotnem dnevu, čeprav so nam že včeraj obljubili odgovore, nismo dobili odziva. Domnevno sporno slavje je že v rokah policije in tožilstva, s primorsko univerzo pa se tudi v več drugih primerih ukvarja protikorupcijska komisija.

Kako je drugje?
Želeli smo preveriti, kakšna praksa velja na drugih izobraževalnih ustanovah, če se odločijo, da bodo gostili znanstveno konferenco. Gregor Jagodič, tiskovni predstavnik Univerze v Ljubljani, se je ob opisu obalnega dogajanja le glasno nasmehnil. "Ne, pri nas česa takega ne boste videli, dogajanja na drugih univerzah pa žal ne moremo komentirati."

Edi Mavsar, TV Koper

Škandal na Univerzi na Primorskem?
Škandal na Univerzi na Primorskem?