Franc Habe vidi rešitev v boljši zakonodaji in ureditvi vodenja. Foto: BoBo
Franc Habe vidi rešitev v boljši zakonodaji in ureditvi vodenja. Foto: BoBo
Lipicanca
Miha Marenče je prepričan, da je potrebna dokapitalizacija. Foto: BoBo

Konferenca, poimenovana Kaj vlada in vsi odgovorni nameravajo storiti z Lipico?, ki jo je organiziral Sindikat gostinstva in turizma Slovenije, je bila posvečena prihodnosti tako Lipice Turizma kot Kobilarne Lipica.

Slovenski državni holding (SDH) je Lipico Turizem dobil v upravljanje februarja in takoj pripravil predlog mogočih ukrepov za rešitev družbe. Ena izmed možnosti, ki se omenja, je ponovna združitev s Kobilarno Lipica, kar je tudi edina sprejemljiva možnost za sindikat in večino sogovornikov.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev v turizmu Karmen Leban je odločitev delavcev, da poskušajo prek problemske konference poiskati odgovore na številna vprašanja o usodi Lipice, označila kot zadnjo možnost za odgovorne, da se stvari premaknejo. Če odgovorov ne bo, bodo jeseni pripravili drugačne oblike delovanja, s katerimi bodo opozarjali na nevzdržen položaj.

Nujna dokapitalizacija
Boštjan Bizjak, v. d. direktorja Kobilarne Lipica in Lipice Turizma, je pojasnil, da trenutno Lipica Turizem uspeva poravnavati svoje obveznosti do delavcev in dobaviteljev, težava pa ostajajo stari dolgovi. Dokapitalizacija družbe je edina možnost, da bi problematiko starih dolgov rešili, je dejal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče.

Za prihodnji razvoj Lipice bo treba predvsem zastaviti strategijo razvoja, šele ko bo jasno, kaj sploh želi država kot lastnica kobilarne, se bodo lahko našle tudi ustrezne rešitve, je bilo večkrat izpostavljeno na konferenci. Prisotni predstavniki države niso znali dati natančnih odgovorov, predlog strategije pa naj bi bil pripravljen do septembra, je dodal Marenče.

Večletni predsednik komisije za selekcijo lipicancev in nekdanji profesor konjereje Franc Habe vidi rešitev v boljši zakonodaji in ureditvi vodenja. Hitre menjave direktorjev in slab zakon o Kobilarni Lipica vodijo v prepad tako turistično dejavnost kot samo konjerejo, je sklenil Habe.

Turizem in gostinstvo sta s konjerejo močno povezana in drug brez drugega ne bodo preživeli, so opozarjali govorci konference. Potrebno je boljše trženje in iskanje novih programov, ki bodo polnili lipiške turistične zmogljivosti tudi v sicer mrtvi turistični sezoni, so sklenili.