Tartiniju so se pridružile romske melodije. Foto: Romeo Horvat
Tartiniju so se pridružile romske melodije. Foto: Romeo Horvat


Tako je z namenom predstavitve društva širši javnosti tudi to soboto zvečer tamkajšnje dogajanje razveselilo številne dopustnike, obiskovalce mesta in domačine. Kulturni program z obilo romske glasbe in plesa je prerasel v veselo rajanje z občinstvom, ki ga ni in ni hotelo biti konec.

Rominja in Pirančanka Zalika Cener, ki je prireditev tudi povezovala, pravi, da društvo združuje že nekaj deset članov. Poleg drugih dejavnosti pa se enkrat na leto potrudijo, da obarvajo Tartinijev trg z glasbo, plesom in programom za otroke. "Tu smo z najboljšimi nameni, da prispevamo k odprtosti in prijateljstvu ter da ljudje s pomočjo plesa in glasbe spoznajo našo kulturo," je povedala Cenerjeva.
Dogajanje se je začelo s pripovedovanjem pravljic za otroke in risanjem. Nastale risbe so krasile Tartinijev trg vse do konca prireditve. V glasbeno-plesnem delu sta nastopili glasbena skupina Karamela iz Črnomlja in plesna skupina Romano Jilo iz Lendave, romsko kulturo pa so prikazali še z raznimi kulturnimi vložki.

Udeležence je pozdravil tudi piranski župan Peter Bossman, ki se je v ritmih romske glasbe tudi zavrtel z romskimi plesalkami. Vsem je zaželel lep večer in med drugim dejal. "Ta prireditev je dokaz, da smo multikulturna družba, česar sem vesel in na kar sem ponosen. Sicer pa je romsko društvo Mro dada eno najslikovitejših in najživahnejših."
Kot je še povedala Zalika Cener, v društvu za to jesen pripravljajo nadaljevanje tečaja romskih plesov, v kratkem pa nameravajo izdati tudi CD z njenimi pesmimi.

Romeo Horvat