Sebastjan Kokl ni več direktor Študentske organizacije na Primorskem. Foto: Arhiv Radia Koper
Sebastjan Kokl ni več direktor Študentske organizacije na Primorskem. Foto: Arhiv Radia Koper

Zakaj konkretno je odstopil, nam ni uspelo izvedeti. Dejstvo pa je, da se je za odstop odločil dobra dva tedna po tem, ko je višje sodišče potrdilo sodbo okrajnega sodišča, ki ga je obsodilo na 14 mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo.

Kokla sicer čaka še sojenje zaradi suma, da se je okoristil s študentskim denarjem. Kot je v vloženi obtožnici zapisalo tožilstvo, naj bi bilo tega denarja za najmanj 150 tisoč evrov.

Sebastjan Kokl je bil na vrhu ŠOUP-a vse od ustanovitve, leta 2004. Takrat je bil izvoljen za predsednika. Leta 2007 je moral zapustiti ta položaj, ker se mu je iztekel status študenta. Predlagal je nov statut, s katerim je ustanovil položaj direktorja, ki je prevzel večino pooblastil predsednika.

Sklicali so zbor študentov, na katerem pa je bila udeležba zelo skromna, organ je bil torej nesklepčen. Kaznivo dejanje, zaradi katerega je bil obsojen, je storil tako, da je kljub nesklepčnosti razglasil novi statut in zasedel položaj direktorja. Tega je zasedal skoraj deset let, vse dokler višje sodišče tik pred iztekom desetletnega zastaralnega roka ni sprejelo pravnomočne sodbe.